szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Floridában megkezdődött kedd reggel a republikánus előválasztás, amelyen a szavazók arról voksolhatnak, hogy pártjuk négy versenyben maradt elnökjelölt-aspiránsa közül ki legyen novemberben Barack Obama elnök hivatalos kihívója.

A Republikánus Párt hivatalos elnökjelölt-választási küzdelmének negyedik, floridai fordulójában a vetélkedés gyakorlatilag a két fő esélyes, Mitt Romney és Newt Gingrich közötti párharcra szűkült. Az elmúlt napokban megjelent közvélemény-kutatások szerint Romney 13-20 százalékponttal vezet fő riválisa előtt, ezért győzelmét a "napfény államában" szinte bizonyosra veszik.

Eddig Iowában, New Hampshire-ben és Dél-Karolinában szavazhattak a hivatalos elnökjelölt személyéről a Republikánus Párt támogatói. Mind a három megméretést más politikus nyerte: az iowai, igen szoros eredménnyel zárult jelöltállító gyűlések hivatalos győztesének Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátort hirdették ki, a New Hampshire-i előválasztáson Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, a dél-karolinain pedig Newt Gingrich volt házelnök győzött meghatározó fölénnyel.

A szavazóhelyiségeket Floridában közép-európai idő szerint szerda hajnali kettőkor zárják, az első exit poll-eredményeket akkor teszik közzé.

Florida a legnépesebb az eddig előválasztó államok között. Összesen 50 küldöttet delegálhat a Republikánus Párt augusztusi országos konvenciójára, amelyen véglegesen eldől majd, hogy ki lesz a hivatalban lévő elnök kihívója.

Az előzetes várakozások szerint a floridai republikánus előválasztásokon idén többen vesznek majd részt, mint 2008-ban. Akkor 1,8 millióan voksoltak az elnökjelölt-aspiránsokra. Az előválasztás napját megelőzően idén 605 ezer jogosult élt a korai voksolás lehetőségével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő