szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtagadta az állami kitüntetést az osztrák államfő kedden egy osztrák politikustól, aki a náci zsidóellenes pogromokhoz hasonlította az előző heti bécsi szélsőjobboldal-ellenes tüntetéseket.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a Bécsi Korporációs Szövetség (WKR) pénteki bálján állítólag azt mondta a rendezvény elleni tüntetésekről: "ez olyan volt, mint a kristályéjszaka", "mi vagyunk az új zsidók".   

Strache szavai heves bírálatokat váltottak ki a többi osztrák párt részéről, a bécsi Izraelita Hitközség pedig feljelentést tett a holokauszt-tagadást és a náci bűnök kisebbítését tiltó törvény megsértése címén. A pártelnök válaszul kijelentette, hogy szavait "lerövidítve" és "összefüggéseiből kiragadva" adta vissza az osztrák sajtó.

Heinz Fischer szövetségi elnök döntése indoklásában úgy fogalmazott, Strache a WKR-bál elleni tüntetéseket, "bármilyen összefüggésben tette is, a bűnös és számos halálos áldozatot követelő pogromokkal hozta összefüggésbe".

Péntek éjjel legkevesebb két és fél ezren tüntettek az osztrák fővárosban a részben szélsőjobboldalinak tartott, a német nemzeti ideológiát ápoló diákegyesületi szövetség, a WKR bálja ellen az egykori császári palota, a Hofburg előtt. A rendezvény az utóbbi években visszatérően tüntetéseket és tiltakozásokat váltott ki. Idén a korábbiaknál is nagyobb felháborodást okozott, mert a nemzetközi holokauszt-emléknappal egy napon tartották. A tüntetés során féltucat rendőr, illetve bállátogató könnyebben megsérült, húsz tüntetőt előállítottak.

A WKR-hez több ismert politikusa révén kötődő FPÖ visszautasította a bírálatokat és azt is, hogy szélsőjobboldali bálról van szó. Strache szerint "szélsőbaloldali uszítás" céltáblájává vált a rendezvény. A politikus feljelentést helyezett kilátásba a tüntetés szervezői ellen.

Strache érdemrendjére már néhány nappal a bál előtt is figyelem irányult. A Nagy Arany Érdemrend a Csillaggal kitüntetésre Barbara Prammer parlamenti elnök javaslatára terjesztette fel a kormány az FPÖ-s politikust is, tartományi és parlamenti képviselőként eltöltött hivatali ideje alapján. Az államfő néhány nappal előtte számos kormánytagnak adományozott magas állami érdemrendet.

Az FPÖ, még nem tudva, hogy Strache is a listán szerepel, bírálta a kormányt, amiért "kitüntetéseket osztogat saját magának", noha az ország nem sokkal korábban veszítette el "Tripla A" hitelminősítését. Az FPÖ-elnök kijelentette: elfogadja, de nem fogja nyilvánosan viselni az érdemrendet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat