szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy délnyugat-macedón faluban felgyújtottak egy ortodox templomot hétfő este - az elkövetőről semmi sem ismert, de a környéken napok óta feszültség van a szláv és az albán nemzetiségű lakosság között.

A Struga melletti Labuniste falu temploma teljesen kiégett - jelentette a helyi tűzoltóság, amely szerint egy melléképületből terjedt át a tűz a templomra, amelyben értékes, 18. és 19. századi ikonokat őriztek. 

A szlávok és a muszlim albán kisebbség közötti konfliktus oka a január 13-i Vevcaniban tartott farsangi mulatság volt, amelyen néhány résztvevő burkába öltözött muszlim nőket utánzott. Múlt pénteken feldühödött muszlimok tüntetésen tiltakoztak a sértés ellen, szombaton pedig buszokat támadtak meg és a városházán az iszlám zöld zászlajával cserélték ki a letépett és elégetett macedón lobogót.

2001-ben az Albán Nemzeti Hadsereg több hónapon keresztül harcban állt a macedón biztonsági erőkkel. A polgárháborút az Európai Unió közvetítésével elért és Ohridban aláírt megállapodással akadályozták meg. Ennek a gyakorlatba való átültetésével azonban a macedóniai albán politikusok elégedetlenek.

A muszlim kisebbség az ország 2,1 milliós lakosságának mintegy harmadát teszi ki, és lényegében mindannyian albán származásúak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokott zöld színű zöldséget enni? Lehet, hogy kellene

Szokott zöld színű zöldséget enni? Lehet, hogy kellene

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?

Duma Aktuál: A felcsúti peren kényszer-szerencsekerék és szauna is lesz?