szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Péntek délelőtt óta havazik az olasz fővárosban, ahol az oktatás és a közlekedés is leállt, a Szent Péter téren hógolyóznak a ráérő rómaiak.

A sarkvidéki hideg és havazás elérte Olaszország középső részét, sűrű hóréteg fedte be Marche és Lazio tartományt. Miközben Észak-Itáliában csak fagyott, az Appenninek mentén mindenhol havazott egészen a pugliai Foggia városáig. A Rómától északra levő településeken ötven centiméter hó esett. Egyedül Szicílián sütött a nap, Palermóban plusz 17 fokot mértek.      

Rómában a rendkívüli időjárás miatt Gianni Alemanno főpolgármester péntek-szombatra felfüggesztette az iskolák oktatási tevékenységét. A havazásra való előzetes felkészülés ellenére a római tömegközlekedés is megbénult, és a havazáshoz nem szokott autósok és motorosok sem tudtak haladni. Hosszú sorok álltak a benzinkutaknál hóláncért. A lakóházak fűtését napi 16 órára hosszabbították meg.    

Fehér lett a Colosseum, a Szent Péter bazilika kupolája, és beesett a hó a Pantheon tetején levő lyukon is. Utoljára ennyi hó a nyolcvanas években esett az olasz fővárosban és környékén. A Colosseumot, Forum Romanumot és a Palatinus dombját biztonsági okokból lezárták.    

Az utóbbi napokban a havazás miatt megbénult olasz vasúti közlekedésben pénteken kevesebb volt a fennakadás, egyedül Emilia-Romagnában volt kritikus a helyzet. Az autósztrádákon viszont több helyen volt fennakadás a havazás miatt.  

A nápolyi Vezúv csúcsa is fehér, a legalacsonyabb hőmérsékletet az Alpokban mérték, a lombardiai Livignóhoz közeli Trepallóban mínusz 22 fok volt hajnalban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!