szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nepáli kormány pénteken megkezdte az öt éve táborokban tartott egykori maoista lázadók szélnek eresztését; társadalomba való visszatérésüket pénzügyi támogatással is segítik.

A várhatóan kéthetes folyamat során 7365 személy kap félmillió és 800 ezer rúpia (1,4-2,2 millió forint) közti összegekre szóló csekket a kormánytól élete újrakezdésére.

Összesen 17 ezer korábbi fegyveres élt az ország területén elszórtan található 28 táborban, ahol a király és a lázadók 2006-os békeszerződését és a lázadók fegyverletételét követően helyezték el őket. "Leszerelésük", amelyet 2011-ig egy ENSZ-misszió (UNMIN) ellenőrzött, azért húzódott éveken keresztül, mert a politikai pártok csak tavaly novemberben tudtak megegyezni helyzetük rendezéséről.

A tavalyi megállapodás értelmében 6500 korábbi gerillát a hadseregbe fognak integrálni. A harcosok kiválasztása jelenleg is tart, miután 9700-an jelezték közülük, hogy csatlakozni szeretnének a fegyveres erőkhöz. A felek arról is megállapodtak, hogy felgyorsítják az új alkotmány megalkotását, valamint - dél-afrikai mintára - felállítanak egy igazságtételi és megbékélési bizottságot, amely igazságot szolgáltat majd az évtizedes konfliktus áldozatainak. Az Egyesült Államok üdvözölte a megállapodást.

A 2006-os békekötést megelőzően a szélsőbaloldali csoport tíz éven át vívott polgárháborút, a monarchia felszámolását és új alkotmányt követelve. A harcok során 16 ezer ember vesztette életét. A monarchiát 2008-ban számolták fel a himalájabeli országban, s jelenleg a maoistáké a legnagyobb frakció a parlamentben. A miniszterelnöki széket is a párttá alakult mozgalom tagja, Baburam Bhattarai tölti be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!