szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A konzervatív Sauli Niinistö, a legfőbb kormányzó erő, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje vezet a finn elnökválasztás vasárnapi második fordulójában.

A szavazatok nagyjából egyharmadának, mintegy 1,5 millió voksnak az összeszámlálása után Niinistö 65,4 százalékot tudhatott magának, a zöldpárti Pekka Haavisto 34,6 százalékot.

Szakértők már a január 22-i első forduló után a 63 éves Niinistőnek adtak nagyobb esélyt. A tapasztalt politikus a szociáldemokraták vezette koalíciós kormányban igazságügyi, majd pénzügyminiszter volt. Szigorú költségvetési politikájáról és töretlen akaratáról ismert. Az ő irányításával lett Finnország az euróövezet tagja. Választási kampányában határozottan védelmébe vette a közös európai valutát.

Pekka Haavisto először 1987-ben lett a finn parlament tagja. 53 éves, a Zöld Liga jelöltje, 1995 és 1999 között környezetvédelmi miniszter volt. Jelenleg a zöldek parlamenti frakcióvezetője. Az ENSZ Környezetvédelmi Alapjánál és dárfúri különmegbízottként szerzett konfliktusmegoldó tapasztalatokat. Ő az első finn elnökjelölt, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.

Finnországban hat évre választják meg az ország államfőjét. A leköszönő elnök, Tarja Halonen két cikluson át volt Finnország elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!