szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány hétfő reggeli ülésén bejelentette kabinetje lemondását Emil Boc, Románia miniszterelnöke.

Már vasárnap arról írt a román sajtó, hogy Emil Boc távozik a hatalomból. A lapok úgy tudják, Boc után technokrata kormányfő alakíthat kormányt.

Emil Boc
©

Boc hétfőn azt mondta: döntésével csillapítani szeretné a feszült romániai közhangulatot, egyúttal megóvni az ország gazdasági stabilitását. Itt megemlítette, hogy 2011-ben Románia 2,5 százalékos gazdasági növekedést könyvelhetett el, amely az egyik legmagasabb volt az Európai Unióban. Az infláció az utóbbi húsz év legalacsonyabb számait érte el, az euró-lej árfolyam stabil, az államadósság a legalacsonyabb szintű az Európai Unióban, a költségvetési deficit ellenőrzés alatt áll, és finanszírozható.

"Lemondtam, mert számomra kevéssé fontos, hogy a székemben maradjak, az ország számára viszont rendkívül fontos, hogy a remények tovább éljenek" - jelentette ki. Hozzátette: kormányzása idején sok népszerűtlen intézkedést kellett hoznia. "Minden döntést azért hoztunk, mert szükség volt rájuk, nem azért, mert ezt szerettük volna" - jelentette ki. Az erőfeszítések termése kezdett beérni - jegyezte meg.

A parlamenttől azt kérte, hogy mielőbb szavazza meg egy új kormány beiktatását.

Sajtóértesülések szerint Emil Boc és kormányának néhány tagja a lemondás előtti éjszaka Traian Basescu államfő rezidenciáján tárgyalt.

Az államfő a hétfő déli órákra tanácskozásra hívta a parlamenti pártok elnökeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!