szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Arab Liga az ENSZ-szel közös békefenntartó erőt szeretne küldeni Szíriába - jelentették be a szervezet külügyminisztereinek vasárnapi ülése után.

A kairói rendkívüli tanácskozáson döntés született arról, hogy felkérik a világszervezetet: a Biztonsági Tanács hozzon határozatot egy ilyen kéksisakos alakulat felállításáról a liga tagországaival közösen. Az ülés után kiadott záróközlemény szerint az arab országok felveszik a hivatalos kapcsolatot a szíriai ellenzékkel, és a politikain kívül anyagi támogatást is nyújtanak neki. A liga felszólította ugyanakkor a szíriai ellenzéket, hogy egyesítse sorait. A szervezet szerint az ellenzékkel szemben alkalmazott erőszak a nemzetközi jogba ütközik, és a felelősöknek "büntetést kell kapniuk".

Egy másik döntés szerint a tagországok visszahívják nagyköveteiket Damaszkuszból, és a nemzetközi fórumokon megszakítják az együttműködést a szíriai rezsim képviselőivel. Határozat született a Szíriát elszigetelő gazdasági szankciók megerősítéséről is. A kereskedelmi szerződések közül azonban érvényben maradnak azok, amelyek közvetlenül érintik a nép szükségleteit.

Az arab államok megszüntetik a tavaly létrehozott megfigyelő missziót, amelynek arról kellett volna meggyőződnie a helyszínen, hogy a szíriai hatóságok végrehajtják a szervezet tavaly év végén hozott és Damaszkuszban is elfogadott válságtervét. Ezt a küldetést a megfigyelők nem tudták teljesíteni.

A Szíriával foglalkozó legközelebbi nemzetközi értekezlet Tuniszban lesz február 24-én.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!