szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felbosszantotta az izraeli ultraortodox zsidó közösséget a Belle Mode című divatmagazin a februári számában közölt fotósorozatával, amelyek egyikén egy nő látható férfiakkal körülvéve egy ortodox lakóiról ismert jeruzsálemi negyedben közlekedő buszjáraton - adta hírül hétfőn az abc.es spanyol hírportál.

Az ultraortodox zsidó öltözet hagyományos kiegészítőit viselő modelleket bemutató, erotikus töltésű képsorral a divatlap nem titkolt szándéka, hogy harcoljon a legszigorúbb teológiai elveket követő zsidók egyik, hónapok óta vitatott kezdeményezése ellen, amely a nőket kitiltaná a közterületekről. A javaslat ellen tiltakozva szerveződött meg Izraelben a Rosette Parks női csoportosulás is, amely nyíltan elítéli a gyengébb nem tagjaival szembeni hátrányos megkülönböztetést.

A Belle Mode provokatív fotói az Egged nevű buszvállalat járatán készültek; a cég egyes, ortodox közösségekben működtetett, úgynevezett mehadrin járatain szigorú öltözködési szabályok voltak érvényben, a nők és férfiak pedig elkülönülve utaztak - előbbiek a buszok hátsó részén foglalhattak csak helyet. A busztársaság honlapján tavaly decemberben megjelent közlemény szerint azonban az izraeli Legfelsőbb Bíróság döntésének megfelelően minden utas az általa választott ülésen foglalhat helyet - kivéve a mozgássérültek számára fenntartott helyeket és a helyjeggyel közlekedő járatokat -, a helyválasztás miatt zaklatni bármely utast pedig kimerítheti a bűncselekmény fogalmát.

Az MTI szerint nemrégiben azért kapott halálos fenyegetéseket az említett női szerveződés egyik tagja, Tania Rozenblit, mert "illetlenül öltözködött", és nem volt hajlandó hátra ülni a 451-es - Jeruzsálem egyik ortodox negyedében járó - buszon. Az ultraortodox zsidóság az izraeli lakosság 10 százalékát teszi ki, de gyorsan növekvő lélekszámának köszönhetően a következő években becslések szerint akár meg is duplázódhat arányuk. A közösségre jellemző, hogy a zsinagógán kívül nem végeznek munkát, többnyire teológiai szövegek tanulmányozásával foglalkoznak és állami támogatást kapnak vallási iskolák fenntartására. Különcködésük igencsak megnehezíti a világi zsidókkal való együttélést és gyakori konfliktusok forrása. Nemrég egy ultraortodox zsidó férfi azért nevezett a nyílt utcán "prostituáltnak" egy iskolából hazafelé tartó 8 éves kislányt, mert az nem viselt harisnyát a szoknyája alatt, ahogy azt az ortodox hagyomány előírja.

A fotók az abc.es oldalán tekinthetők meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Samsung új fülhallgatója tudja, mikor akarunk beszélgetni, és akkor némítja a zenét

A Samsung új fülhallgatója tudja, mikor akarunk beszélgetni, és akkor némítja a zenét

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével