szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lengyelország az eredeti terveknek megfelelően 2020-ban üzembe helyezi első atomerőművét a PGE energetikai vállalat hétfői közlése szerint.

A társaság szóvivője ezzel hétvégi sajtóbeszámolókra reagált, amelyekben az szerepelt, hogy a PGE csak 2025-ben indítja be a termelést az atomerőműben. A szóvivő elmondta, hogy Lengyelország első atomerőművében két vagy három reaktor lesz, háromezer megawatt kapacitással. A reaktorok a tervek szerint 2025-re érik el teljes kapacitásukat.

Az állami tulajdonban lévő PGE energia portfóliójában 36 százalékkal szerepel a nukleáris energia 2030-ra, amikor egy újabb, ugyancsak háromezer megawatt kapacitású erőmű kezdheti meg az áramtermelést. Lengyelországban jelenleg az áramtermelés 94 százaléka szénerőművekből származik.

A PGE eredetileg a tavalyi év végén tervezte kiírni a pályázatot az atomerű létesítésére, de a válság miatt elhalasztotta a tendert. Eddig három nemzetközi vállalatcsoport jelezte érdeklődését: a francia Electricite de France és az Areva páros, valamint az amerikai-japán, a Westinghouse Electric és a GE Hitachi Nuclear Energy Americas alkotta páros.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Budapesten lesz a Diligent új termékfejlesztő központja

Szijjártó: Budapesten lesz a Diligent új termékfejlesztő központja

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat