szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Plágiumváddal illették a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetőit. Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke szerint az egyetem egyes vezetői plágium révén próbálták növelni tudományos közleményeik listáját.

A román oktatási miniszterhez fordult a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen feltárt plagizálás gyakorlata ügyében Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke. Újabb intézkedéseket tett az önálló romániai magyar tannyelvű állami egyetem visszaállításáért küzdő BKB abban a plagizálási ügyben, amelyben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetői érintettek. 

Hantz Péter Bázelben kutató biofizikus, a BKB alelnöke hétfőn online sajtótájékoztatón közölte: a plagizálás teljes dokumentációját elküldte Bukarestbe az oktatási miniszternek és az illetékes szakhatóságnak. Azt is hozzátette, az elkövetkező napokban a Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete ügyészségi feljelentést tesz az érintett oktatók ellen, és az Európai Parlament peticiós bizottságához is benyújtják az iratcsomót. Hantz Péter bejelentette, amiatt is feljelentést tesznek a MOGYE vezetői ellen, hogy megszegték az oktatási törvény előírásait, és elutasították az egyetem magyar tagozatának a létrehozását. 

A BKB azzal vádolja az egyetem egyes vezetőit, hogy plágium révén próbálták növelni tudományos közleményeik listáját. Állítása szerint az egyetem rektora, Constantin Copotoiu, tudományos rektorhelyettese, Klara Brinzaniuc, valamint az általános orvosi kar dékánja, Leonard Azamfirei vezetésével olyan orvosi szakcikkeket írtak és közöltek az egyetem angol nyelvű szakfolyóiratában, az Acta Medica Marisiensisben, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolata. A BKB megkereste az eredeti cikkek holland és angol szerzőit, akik megerősítették a plágium tényét, és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyakorlat ellen. 

Hantz Péter elmondta, a szerzők őt kérték fel, hogy járjon el a román hatóságoknál a plagizálás ügyében, ők maguk pedig országaik tudományos akadémiáján keresztül próbálnak fellépni a marosvásárhelyi gyakorlat ellen. Hantz Péter elmondta, azt reméli, fellépésüknek egyaránt lesznek jogi és erkölcsi következményei. A jogiak területén a szerzői jogok védelméről szóló törvényt idézte, mely alapján tetemes pénzbírság, de akár börtönbüntetés is kiróható a plágium elkövetőire. Annak a reményének is hangot adott, hogy a múlt héten beiktatott új román oktatásügyi miniszter eltávolítja a marosvásárhelyi egyetem vezetőségéből a plágiumváddal illetett vezetőket. 

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen február 22-én tartanak rektorválasztást. A tisztségre a plágiumváddal illetett Klara Brinzaniuc és Leonard Azamfirei is pályázik. Constantin Copotoiu jelenlegi rektort az egyetemi szenátus elnöki tisztségére jelölték. Az egyetem magyarul tanító tanárai és magyarul tanuló diákjai bojkottálták a választási folyamatot. Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy a szenátus leszavazta az egyetem magyar tagozatának a létrehozását. A magyar tagozat ügyében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikai lépéseket is tett. A tagozat létrehozása volt az egyik feltétele annak, hogy részt vegyenek Mihai Razvan Ungureanu múlt héten beiktatott kormányában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?