szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Változik az Eho Moszkvi rádió vezetősége a főrészvényes Gazprom követelésére: a RIA Novosztyi értesülése szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök leningrádi egyetemi évfolyamtársa is bekerülhet a igazgatótanácsba az eddig rendszerbíráló médiánál.

Alekszej Venegyiktov, a moszkvai rádióadó főszerkesztője kedden jelentette be, hogy a Gazprom az igazgatótanács idő előtti visszahívását követelte. Venegyiktov közölte, hogy ő és helyettese nem kerülnek be az új igazgatótanácsba, amelyet március végén választanak meg. Az állami gázipari konszern média leányvállalata a részvények 66 százalékát birtokolja a rádiótársaságban, a többi az újságírók kezében van.

A főszerkesztő közleménye szerint viszont a szerkesztőség és a Gazprom-Média egyeztetését követően a részvényesektől független igazgatók intézményét sikerült megőrizni az egyezségben, miután a közös listán támogatták Vagyim Szemjonov, a Szvjazinveszt vezérigazgatója - Medvegyev évfolyamtársa - és Jevgenyij Trubin, a Lenizdat szentpétervári kiadóvállalat volt vezérigazgatója (Gazprom általi) jelölését.

Jevgenyij Jaszin, az Eho Moszkvi rádióállomás igazgatótanácsának tagja a Gazeta.ru internetes portálnak nyilatkozva kedden úgy vélte, hogy "az adó vezetőségében azért valósítanak meg változásokat, hogy ellenőrzés alá vonják azt". Jaszin szerint van egy olyan szándék, hogy "engedelmességre késztessék az Eho Moszkvit és ellenőrzés alá vonják a szerkesztőségi politikát".

Gennegyij Zjuganov, az orosz kommunisták vezetője a rádió élén tervezett személycserék kapcsán úgy nyilatkozott kedden, hogy azok politikai indíttatásúak. Az Eho Moszkvi "már jó ideje szálka a hatalompárt szemében", s ezért nem lesz mit csodálkozni azon, hogy elkergetik az igazgatótanácsot, s egy újat neveznek ki a helyébe - mondta az orosz pártpolitikus.

Az Eho Moszkvi volt az első nem állami tulajdonú, folyamatos sugárzású rádióállomás az egykori Szovjetunió területén, amely 1990. augusztus 22-én indította adását. Alapítói között volt a Lomonoszov Egyetem újságíró fakultása, az Ogonyok hetilap, a Ragyio szövetség, majd a moszkvai városi tanács is csatlakozott a részvényesekhez. A Gazprom a Média-Moszt 2001-es megvásárlásával jutott az Eho Moszkvi részvénytöbbségéhez.

A rádióállomás 1998 óta nemcsak a fővárosban hallható, potenciális hallgatósága 2011-es adatok szerint csaknem 47 millió fő, felmérések szerint Moszkvában naponta 900 ezren hallgatják adásait, míg Oroszország más régióiban hallgatótábora a moszkvai duplája, 1,8 millió ember.

Oroszországban március 4-én tartják az elnökválasztás első fordulóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!