szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Impozáns díszszemlével és felvonulással emlékeztek meg csütörtökön Phenjanban a két hónapja elhunyt észak-koreai vezető. Kim Dzsongil születésének 70. évfordulójáról.

Az észak-koreai televízió élő közvetítésének képein a három haderőnemet, a szárazföldi, a haditengerészeti és a légierőt képviselő egységek vonultak fel a Kumszuszan Emlékpalota előtt. A műsorvezető szerint a hadsereg ezzel is lojalitását fejezte ki az elhunyt vezető fiának és utódának, az alig 30 éves Kim Dzsongunnak.

Észak-Korea új vezetője is megjelent az ünnepségen. Párt- és állami vezetők élén vonult be az emlékpalotába, ahol apja bebalzsamozott holtteste nyugszik, akárcsak nagyapjáé, az államalapító Kim Ir Szené. A phenjani fagypont körüli hőmérséklet ellenére jelentős számú tömeg gyűlt össze az ünnepségen. Kim Dzsongil nevének írásjeleit virágokból rakták ki, és ugyancsak hatalmas virágcsokrok övezték hatalmas portréját.

Február 16-át, vagyis Kim Dzsongil születésének napját a "kedves vezető" halála után a "Fénylő Csillag Napjává" nyilvánították. A Fénylő Csillag nevet adták az egyik olyan nagy hatótávolságú rakétának is, amelyet Kim Dzsongil irányítása alatt fejlesztett ki a hadseregnek megkülönböztetett fontosságot tulajdonító sztálinista rendszer. Észak-Korea népe ugyan krónikus élelmiszerhiány miatt szenved, de az ország a világ negyedik legnagyobb hadseregével rendelkezik létszámát - 1,2 millió fő - tekintve. A hadsereg vezetői kiváltságos helyzetet élveznek.

Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Két nappal az évforduló előtt generalisszimusszá léptették elő posztumusz Kim Dzsongilt. Ez a katonai rendfokozat Észak-Koreában eddig csak apjának járt ki. Elemzők szerint a mostani évfordulós ünnepség is a második dinasztikus vezetői öröklést igyekezett igazolni a rezsim élén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

Ukrán külügyminiszter a HVG-nek: Túl vagyunk a jégkorszakon Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter a HVG-nek: Túl vagyunk a jégkorszakon Magyarországgal