szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Letartóztattak az amerikai kongresszus közelében pénteken egy 29 éves marokkói férfit, aki a nála lévő, élesnek hitt robbanóanyaggal öngyilkos merényletre készült - közölték amerikai hatósági források.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint Amin el-Kalifit egy terrorelhárító nyomozás keretében fogták el, amelynek során az ügynökök, akik az al-Kaida terrorista hálózat tagjainak adták ki magukat, abban a hitben tartották, hogy valódi támogatást nyújtanak neki egy általa kitervelt merénylethez. 

"A robbanóanyagokat, amelyeket a gyanúsított állítólag fel akart használni a tervvel kapcsolatban, a bűnüldöző szervek működésképtelenné tették, és azok nem jelentettek veszélyt a közönség számára" - állt az esettel kapcsolatban kiadott hivatalos FBI-közleményben. 

A gyanúsítottat több mint egy éve megfigyelés alatt tartották. Kalifi évek óta lejárt turistavízummal tartózkodik az Egyesült Államokban. Az FBI emberei egy használhatatlan pisztollyal és nem működő robbanóanyaggal látták el. Az igazságügyi minisztérium szóvivője szerint Kalifi azt hitte, hogy robbanómellényt visel. 

Kalifi több potenciális célpont között ingadozott, s végül a kongresszus elleni merényletre szánta el magát. A washingtoni törvényhozás épülete körül két alkalommal is terepszemlét tartott. 

Rendőrségi források szerint a gyanúsítottat pénteken, azelőtt fogták el, hogy belépett volna a kongresszus területére. Kalifi nem volt semmilyen szervezet tagja, a merényletet egyedül akarta elkövetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra

Még a Matchbox is teljesen zöld lesz 2030-ra