szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Terjed a közterületi alkoholfogyasztás tilalma a csehországi városokban. Míg öt éve csak nagyjából egytucatnyi város közterületein volt tilos az alkoholfogyasztás, ma ez már több mint 300 települést érint.

A közterületeken való alkoholfogyasztást a csehországi önkormányzatok azért tiltják, mert az érintettek általában szemetelnek és rendetlenséget csinálnak az adott helyeken. A tiltás alapvetően a tömegközlekedési eszközök megállóit, a parkokat, kórházak, iskolák, temetők, üzletközpontok környékét érintik. Az első tiltásokat 2005-ben és 2006-ban adták ki, de többségüket a belügyminisztérium hatályon kívül helyezte. Döntését azzal indokolta, hogy ennek a problémának a szabályozása nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe.

Néhány önkormányzat azonban az alkotmánybírósághoz fordult, amely 2008-ban úgy foglalt állást, hogy a városoknak joguk van a kérdés szabályozására. Ezt követően megugrott azon települések száma, ahol a közterületi alkoholfogyasztást erősen korlátozták, s bírságokat is bevezettek. A települések teljes közterületén azért nem lehet megtiltani az alkoholfogyasztást, mert az már az emberi jogok korlátozásának minősülne.

©

A prágai Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági lap összeállítása szerint a legmagasabb bírság akár a 30 ezer koronát is elérheti. Sok város a bírságokból szép bevételekre tesz szert. Prága 2011-ben például majdnem 800 ezer koronát szedett be például ezen a jogcímen. A morvaországi Olmütz csak idén januárban 60 ezer koronával gazdagította kasszáját. A mintegy 15 ezer lakosú Uherské Hradiste városban egy hónap alatt öt ezret szedtek be.

Az önkormányzatok is elismerik azonban, hogy a leginkább érintettektől - a hajléktalanoktól - sosem látnak egy koronát sem. Tőlük a városi rendőrök elkobozzák az alkoholt. Néhány városban az alkoholfogyasztás mellett a városközpontokban megtiltották a koldulást, a kéregetést is. Az önkormányzatok szerint az intézkedések javították a közbiztonságot és a tisztaságot a városokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az egész országra

Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az egész országra