szerző:
MTI

A La Libre Belgique a Magyarországra vonatkozó EP-szavazásról, a The Wall Street Journal a magyar gazdaság növekedéséről, a cseh Hospodárské Noviny a magyar gazdaság Csehországra gyakorolt hatásáról, a Die Welt Radnóti Sándortól közölt írást.

Megkérdőjelezte pénteki számában a La Libre Belgique című belga napilap az Európai Parlament strasbourgi ülésén előző nap Magyarországról tartott szavazás időzítését. Rövid kommentárjában a középtől némileg jobbra állónak tekintett lap emlékeztetett arra: a szavazásra egy nappal azelőtt került sor, hogy lejárt a határidő, amelyig a magyar kormánynak válaszolnia kellett az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának keretében küldött kérdésekre.

Ezt azonban az uniós parlament nem várta meg, sőt, jelentésében még az uniós alapszerződés hetes cikkelyének alkalmazási lehetőségét is felvetette, ami - így a cikk - idővel akár Magyarország szavazati jogtól való megfosztásához is vezethetne. A La Libre Belgique szerint kérdés, hogy "fegyvert kell-e fogni a magyar kormányra, amelynek az alkalmazkodás nem a legfőbb erénye, vagy az intézményeknek legalább egymás között tiszteletben kell-e tartaniuk az elindított eljárások határidőit"?

A Wall Street Journal amerikai lapban Leos Rousek prágai keltezésű, a kelet-európai gazdaságok helyzetét elemző cikkében kitért arra, hogy "a magyar gazdaság 2011 utolsó negyedévében mutatott, egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékos növekedése jelentősen meghaladta a várt 0,8 százalékos bővülést".

Bár a cseh és a magyar gazdaság összefonódása nem jelentős, Magyarország egyre bizonytalanabb helyzete Csehország nemzetközi értékelését is rontja - olvasható A görögök helyett a magyarok jutnak csődbe című kommentárban, amelyet a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap közölt pénteken.

Jirí Havel neves cseh közgazdász, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) EP-képviselője szerint a nemzetközi körök Magyarországot "gazdasági szempontból nem tartják olyan fontos országnak, amelynek csődje komoly gondokat okozhatna. Nem része az euróövezetnek, ami csökkenti a beavatkozási igényeket. Mindez természetesen az ország értékelésében is megmutatkozik. A Magyarország körüli bizonytalanság negatívan befolyásolja országunk (Csehország) értékelését is, bár a gazdaságok összefonódása nem jelentős" - vélte kommentárjában a Hospodárské Noviny.

A konzervatív Die Welt német lapban Futball filozófia helyett címmel Radnóti Sándor írását közölték, amelyben a szerző részletesen elemzi a Lukács György Archívum és Könyvtár körül kialakult helyzetet. Radnóti úgy fogalmazott, hogy "negyven év után de facto megszünteti" a kormány ezt az intézményt. A szerző emlékeztetett többek közt a bírák és a sajtó függetlensége körül kialakult vitára, és összegzésében úgy ítélte meg, hogy az Orbán-kormány a kultúra és kutatás támogatása helyett "olyan egyszerű, mint meglepő" módon a futballra fókuszál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!