szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Christian Wulff német elnök lemondása kapcsán számolt be Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyéről a Le Monde című francia napilap hétvégi számában.

A plágiumgyanú alapját képező részletek ismertetése után a mértékadó újság kitért arra, hogy az ügy a szófiai lapok címlapjára került, de a bolgárok elsősorban "az egyik honfitársuk előtti nem szándékos tisztelgésre büszkék".

A magyar közvélemény a tudósító, Joelle Stolz szerint a botrányra inkább politikai preferenciái szerint reagál: a Fidesz választóinak 6, a szélsőjobboldalnak 28, míg a baloldali és liberális ellenzéki tábornak 77 százaléka gondolja azt, hogy az államfőnek le kellene mondania.

Annak ellenére, hogy "a köztársasági elnök számíthat honfitársai többségének elnézésére, imázsa romlása problémákat okoz az ország vezetőinek" - vélte a lap. Emlékeztetve arra, hogy Kövér László házelnök már kinevezésekor nyíltan Schmitt személye ellen foglalt állást, a tudósító úgy látja, hogy mára a rá esett "választás az Orbán Viktor által elkövetett számos hibák egyikének tűnik".

A német elnök lemondása ugyanakkor - mint a Le Monde írta - arra ösztönözheti a miniszterelnököt, hogy az államfő doktori disszertációját vizsgáló bizottság munkájának márciusra tervezett vége előtt "túllapozzon" a zavaró ügyön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Hogyan segíthet a mellrák felismerésében egy algoritmus?

Műemléki felújításokat díjaztak

Műemléki felújításokat díjaztak