szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A montenegrói kormány úgy döntött, hogy átveszi Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos részesedését a KAP alumíniumkombinátban, a balkáni ország legnagyobb gyárában. Vujica Lazovic montenegrói miniszterelnök-helyettes megbízhatatlan partnernek nevezte az orosz befektetőt.

A nagyvállalat a montenegrói GDP 15 százalékát állítja elő, 132 millió eurós adóssághegyet halmozott fel, amelyért a montenegrói állam kezesként felel.

A cég a legóvatosabb becslés szerint is 2150 dollárért állít elő egy tonna alumíniumot, miközben a fém ára múlt héten tonnánként 2166 dollár volt a londoni kereskedésben - mutatott rá honlapján a Bloomberg hírügynökség.

A KAP tavaly csaknem 93 ezer tonna alumíniumot termelt. Vesztesége 2011 első kilenc hónapjában 22,5 millió euró volt, 2010-ben csaknem 40 millió euró.

A legnagyobb gond a kombinát energiaellátása: a gyár évente 2 ezer gigawattóra energiát fogyaszt el, ami a teljes montenegrói energiafogyasztás 42 százaléka, és ezért 30 eurót fizet megawattóránként, ami a térségi átlagár fele - magyarázta Vujica Lazovic miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette: nehézséget jelent az is, hogy az 1200 alkalmazott átlagfizetése havi 1100 euró, ami nem kifejezetten előnyös, figyelembe véve az ázsiai versenytársakat.    

A Strabag építőipari vállalatban is részesedéssel bíró Oleg Gyeripaszka 2005-ben szerzett 65 százalékos tulajdonrészt egy cégén keresztül a montenegrói alumíniumkombinátban. A montenegrói állam 2010-ben visszavásárolta az orosz milliárdos részesedésének felét.

A montenegrói parlament február 28-án tárgyal a maradék visszavételéről.

Gyeripaszka Demján Sándor üzlettársa a Porto Montenegro projektben, amelynek keretében jachtkikötőt építettek a festői szépségű Kotori-öbölben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]