szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Diplomáciai viszály Olaszország és India között két olasz katona őrizetbe vétele miatt.

Az olasz külügyminisztérium követeli annak a két olasz katonának az azonnali szabadon bocsátását, akiket vasárnap vettek őrizetbe az indiai hatóságok, mert állítólag lelőttek két indiai halászt. 

A San Marco olasz hadihajón szolgáló két katonát az Enrica Lexie nevű olasz tankhajóra vezényelték, hogy védjék azt az Ádeni-öbölben esetleges kalóztámadásoktól. Az újdelhi hatóságok vádjai szerint a két katona szerdán tüzet nyitott egy indiai halászhajóra, amelyet kalózhajónak véltek. Két indiai halász a helyszínen életét vesztette. A két katonát az indiai hatóságok a Kerala állambeli Kocsi kikötőben őrizetbe vették.  

Olaszország és India között diplomáciai viszály robbant ki az incidens miatt. Róma azt állítja, hogy a katonák csak a levegőbe lőttek, és követeli a két indiai halász tetemének felboncolását. A helyi rendőrség ezzel szemben gyilkosság miatt indított vizsgálatot a két katona ellen. Nem kizárt, hogy hamarosan mindketten egy indiai börtönben találják magukat. A  gyanúsítottakat az indiai ügyészség hétfőn hallgatja ki. 

A római külügyminisztérium álláspontja szerint az eset nemzetközi vizeken történt, ezért az indiai igazságügyi hatóságok nem illetékesek az ügyben. Szerintük az esetet annak az országnak - ez esetben Olaszországnak - a törvényei szerint kell rendezni, ahonnan a hajó származik. Az olasz külügyminisztérium szakértői küldöttséget menesztett Kocsiba, hogy elérje a két katona szabadon engedését, fáradozásuk azonban ez ideig nem vezetett eredményre. 

Mario Monti olasz miniszterelnök személyesen vette kezébe az ügyet. Paola Severino igazságügyi miniszter aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a védelmi, igazságügyi és külügyi tárca szakértőiből álló olasz küldöttségnek többórás tárgyalások után sem sikerült eredményt elérnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt