szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miután az egyiptomi parlamentet meghódította, az iszlamistákra jellemző szakállviselet új akadályt készül áttörni: rendőrök egy csoportja követeli a jogot arcszőrzetének növesztésére.

"Szakállt növeszteni Mohamed próféta hagyománya, és a szabadság mostani korszakában senki nem tilthatja meg nekem a szakállviselést" - jelentette ki Jászír Goma tábornok, a rendőrség kommunikációs főosztályának munkatársa, aki szerint egy szakállas rendőr közelebb kerül az utca emberéhez és jobban szolgálja hazáját. 

A tábornok a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök uralmát megdöntő népfelkelés kirobbanásának első évfordulóján, január 25-én jelentette be, hogy szakállt növeszt. Kollégái meglepődtek, főnökei pedig egy hetet adtak neki, hogy átgondolja a belügyminisztérium érvényes normáját sértő döntését. 

Goma tábornok állítja, hogy az alkotmány és a törvények sem tiltják a szakáll viselését a rendőröknek. A belügyminisztérium több rendőrt felfüggesztett és vizsgálatot indított ellenük a borotválkozás megtagadása miatt. A tábornok öt ilyen rendőrről tud, de ellene nem foganatosítottak semmilyen intézkedést mindeddig. 

Hogy nyomatékot adjanak jogaik követelésének, több érintett "Szakállas rendőr vagyok" elnevezéssel csoportot hozott létre a Facebook közösségi portálon, s már 22 ezer követőjük van. Facebook-oldalán a csoport arra panaszkodik, hogy igazságtalanságok érik, mert rájuk kényszerítik a borotválkozást, amivel viszont megsértik az iszlám tanításait. Támogató és üdvözlő kommentek sokasága mellett a csoport több követője azt ígérte, hogy imádkozni fog, hogy Allah védelmezze meg a szakállas rendőröket. 

A polémia elérte a parlamentet is. Mamdúh Iszmáil, egy közismert szalafista képviselő elítélte, hogy a belügyminisztérium szakállas rendőröket függesztett fel, miközben "nem tartóztatta le azokat, akik tüntetőket öltek meg a forradalom idején". Ha a belügyminisztérium nem fogadja el a szakállviselést, akkor az azt jelzi, hogy nem változott, és fenntartja a furkósbot korábbi politikáját az iszlamistákkal szemben - szögezte le. 

A Tahrír című egyiptomi napilap hétfőn így foglalta össze a lényeget: a rendőrség korábban a szakállasokat üldözte, most pedig a szakállasok lettek az üldözők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Földtől 300 millió kilométerre hajtott végre újabb történelmi küldetést a NASA

A Földtől 300 millió kilométerre hajtott végre újabb történelmi küldetést a NASA

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

Hollik István sem indul egyéniben a 2022-es választáson

Hollik István sem indul egyéniben a 2022-es választáson