szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felgyújtotta magát egy fiatal tibeti buddhista szerzetes, tiltakozásul a himalájai terület feletti kínai uralom ellen, s több mint ezer ember próbálta megakadályozni, hogy a rendőrség elvigye az önégető holttestét - közölte hétfőn egy tengerentúli jogvédő szervezet.

Az International Campaign for Tibet (ICT) - amely Indiában élő tibeti szerzetesektől szerezte be értesüléseit - tudatta, hogy a tizennyolc éves szerzetes vasárnap az Aba megyében fekvő kolostora mellett lobbantotta lángra magát. A korábbi önégetések nagy része is ebben a térségben történt.

A szerzetes halálát követően a kínai rendőrség követelte az önégető holttestének kiadását, de a kolostor szerzetesei ezt megtagadták. A szentélynél több mint ezer helyi lakos gyűlt össze, s "állt őrséget" egész éjszaka a holttest mellett.

A londoni székhelyű Free Tibet nevű szervezet adatai szerint az elmúlt egy évben már több mint húsz buddhista szerzetes, apáca és más tibeti gyújtotta fel magát, nagyrészt Szecsuan tartomány hagyományosan tibetiek lakta övezeteiben. A legtöbb tiltakozó Tibet szabadságát és a dalai láma hazatérését követelte. A tibeti buddhisták szellemi vezetője a kínai uralom elleni 1959-es, elbukott lázadás után Indiába menekült és azóta is száműzetésben él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
35 eurót kért az ingyenes névváltoztatásért a Wizz Air

35 eurót kért az ingyenes névváltoztatásért a Wizz Air

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

A koronavírus váratlan szövődménye: vannak betegek, akik egyáltalán nem emlékeznek dolgokra

A koronavírus váratlan szövődménye: vannak betegek, akik egyáltalán nem emlékeznek dolgokra