szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatvan százaléknál nagyobb arányú volt a részvétel a jemeni elnökválasztáson a szerdán ismertté vált adatok szerint, dacára a déli szeparatista és északi ellenzéki erők bojkottfelhívásainak - közölte a helyi választási bizottságok egyik tagja az AFP hírügynökséggel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán üdvözölte választások összességében békés lebonyolítását és a "biztató" részvételt. Több mint 12 millió szavazó járulhatott az urnákhoz kedden, hogy az egyetlen indulóra, Abed Rabbo Manszúr Hádi jelenlegi alelnökre szavazzon az Ali Abdalláh Száleh eddigi államfő távozásáról szóló megállapodás értelmében. 

Még délen is, ahol erős szakadár mozgalom működik, elérte a részvételi arány a 30-40 százalékot, a térség legnagyobb városában, Ádenben pedig az ötvenet. Tíz ember halt meg kedden a déli országrészben, főként Ádenben a választást meghiúsítani akaró erőszak miatt, és számos szavazóhelyiség idő előtt bezárt.

A fővárosban, Szanaában a jogosultak mintegy 60 százaléka ment el voksolni, a legnagyobb arányú részvétel pedig Taizzban és Ebb-ben, a Száleh elleni tiltakozó mozgalmak két fontos központjában volt. A szavazatszámlálás kézzel történik, a végeredményre még legalább két napot kell várni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja közleményében "arra bátorított valamennyi jemeni felet, hogy dolgozzanak együtt, folytassák az országban a demokratikus átmenetet, egyebek mellett a nemzeti párbeszéd megszervezésével, az alkotmány felülvizsgálatával és reformokkal".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!