szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tiltakoztak az osztrák parlamenti pártok egy vizsgálóbizottság által kért akta részbeni titkosítása miatt, egy ellenzéki képviselő vasárnap egyenesen a vizsgálat szabotálásával vádolta a pénzügyminisztériumot.

Peter Pilz, a Zöldek politikusa sajtótájékoztatóján azzal vádolta a minisztériumot vezető Osztrák Néppártot (ÖVP), hogy saját politikusait próbálja védeni a szöveg egy részének kitakarásával.

Előző nap valamennyi parlamenti párt, köztük az ÖVP is nehezményezte, hogy az úgynevezett Telekom Austria-üggyel kapcsolatban bekért akták között egyet, Alfons Mensdorff-Pouilly aktáját úgy adták át a bizottságnak, hogy abban bizonyos sorokat fekete tintával áthúztak. A tárca szerint ennek adatvédelemi oka volt. 

A vita a Profil című hetilap szombati cikke nyomán pattant ki. A lap beszámolt arról, hogy a kért adóügyi iratoknak csak egy részét bocsátották a bizottság rendelkezésére, és az átadott iratok egy részét is feketével kihúzták. A cikk szerint hiányoznak a Telekomnál egykor tanácsadóként szereplő Mensdorff-Pouilly burgenlandi, luisingi kastélyának és erdészetének részletes kiadási és bevételi adatai, és a - közelebbről nem megnevezett - magyarországi érdekeltségeiből származó bevételek és kiadások is. A frakciók vezetői emlékeztettek arra, hogy közös megállapodásuk szerint korábbi bizottságokkal ellentétben ezúttal nem fogadnak el "feketített" aktákat.

A pénzügyminisztérium az osztrák sajtó érdeklődésére közölte, hogy az iratokat az illetékes, kismartoni (Eisenstadt) adóhatóság állította össze. A szóvivő szerint a hatóság azt az utasítást kapta, hogy csak a vizsgálat szempontjából érdekes adatokat adja át, ezen belül önállóan jártak el a tisztviselők. Mint mondta, a kitakart szövegrészeknél a magánjellegű adatokat nem lehetett elválasztani azoktól, amelyek a bizottság számára is érdekesek lehetnek. Pilz ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a tárca az adóügyi tisztviselőkre akarja áthárítani a felelősséget.

Stefan Petzner, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) ellenzéki párt politikusa szerint az akta különösen fontos a vizsgálatban. Petzner annak a gyanújának adott hangot, hogy a lobbista burgenlandi birtokán rendezett vadászatok korrupciós ügyletek megkötéséhez szolgáltatták a helyszínt. A Telekom-ügyben a szociáldemokratáktól a BZÖ-ig mindegyik párt gyanúba keveredett már. A sajtó mások mellett Mensdorffot is összefüggésbe hozta a Telekomnál vélt visszásságokkal. A lobbista - Maria Rauch-Kallat volt ÖVP-s miniszter férje - ellen Ausztriában jelenleg is nyomozás folyik azzal a vadászrepülő-beszerzéssel kapcsolatban, amelyről a 2000-es évek felében határozott az ÖVP vezette akkori kormány. 

A különböző korrupció-gyanús ügyeket vizsgáló parlamenti bizottság az év elején kezdte meg a működését. A testület mandátuma számos, az elmúlt években napvilágra került korrupciógyanús ügyre kiterjed. A botrányokban időközben gyakorlatilag valamennyi parlamenti párt érintetté vált. Politológusok szerint mindez a közvéleménynek a politikával szembeni bizalmára is rányomta a bélyegét. A szakértők ezért fontosnak tartják, hogy a bizottság működése eredményes legyen és hogy a pártok egyetértsenek a korrupció-ellenes törvények szigorításában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!