szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkésőbb csütörtökön ér a vontatásra szorult Costa Allegra óceánjáró luxushajó a Seychelle-szigetekhez tartozó Mahé-szigethez - közölték kedden több hivatalos forrásból. A tulajdonos tájékoztatása szerint a hajó 636 utasa között két magyar is van. Korábban úgy tervezték, hogy a hajó szerdán kiköt a kis Desroches-szigeten, de "biztonsági és logisztikai okokból" a tulajdonos társaság a 240 kilométerrel távolabbi Mahé mellett döntött.

A Costa Crociere olasz társaság tulajdonában lévő hajónak egy gépháztűz hétfőn megrongálta a motorját a Seychelle-szigetek egyik legdélibb tagjának, az Alphonse-szigetnek a közelében. Giorgio Moretti, a Costa Crociere igazgatója szerint sem a tűz miatt, sem más okból nem sérült meg senki. Az óceánjárónak vannak tartalék áramforrásai, de ezekkel csak a világítást működtetik, a légkondicionáló berendezést és a konyhát nem. Viszont kedden reggel egy helikopter élelmiszert, műholdas telefonokat és rádió adó-vevő készülékeket juttatott a hajóra. Utóbbiakat azért, mert a kapitány műholdas telefonját kivéve a Costa Allegrán nem működnek a távközlési eszközök sem.

"Kalózveszély nincs, de ebben nem lehetünk teljesen biztosak" - jelentette ki telefonos sajtóértekezletén Moretti. Hozzátette, hogy a kalózok miatt a fedélzeten tartózkodik kilenc olasz katona. Olyan veszély sincs, hogy zátonyra futna a hajó, mert szigetektől távol halad - mondta. A kedden közreadott fényképek a fedélzeten nyüzsgő több száz utast mutatnak, akik közül sokan - mondták el hivatalos források - nem térnek vissza sötét kabinjukba, hanem a szabad ég alatt töltik az éjszakát.

A Costa Allegra luxushajó
©

A Costa Allegrát egy segítségül kért francia halászhajó és két vontató vontatja kedd reggel óta, de a biztonság kedvéért követi őket egy másik francia halászhajó is. Kedd éjszakáig további hajók fogják megközelíteni az óceánjárót, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak. Hétfőn Genfből útnak indult egy 14 tagú szakértői csoport, hogy megpróbálja megjavítani az óceánjáró motorját. A Seychelle-szigetek vezetése pedig repülőgépet küldött a térségbe, hogy ott járőrözzön.

A Costa Allegra fedélzetén 1049 ember tartózkodik, a 413 fős személyzet mellett 636 utas, zömmel olaszok, franciák, osztrákok, svájciak; a 25 országból érkezett utasok között két magyar is van. A hajó Madagaszkárból indult, és seychelle-i megállóval tartott Ománba, majd Egyiptomba. A Costa Crociere egy másik tengerjáró hajója, a Costa Concordia január 13-án zátonyra futott és felborult az olasz partoknál, Giglio szigetének közelében, 32 ember halálát okozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!