szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elég "valószínűtlennek tűnik", hogy Észak-Korea új vezetője letérne az apja, Kim Dzsong Il által kijelölt útról, és felhagyna a nukleáris fegyverek fejlesztését célzó stratégiáról - mondta el egy keddi szenátusi meghallgatáson az amerikai csendes-óceáni flotta parancsnoka.

"Ő egy Kim, aki körül ott van egy nagybácsi, továbbá Kim Dzsong Il lánytestvére és még mások, akik, véleményem szerint, irányítják (Kim Dzsong Un) lépéseit (...) Így nézve a dolgot, csak ugyanazt várhatjuk, ha nem többet, mint amit eddig. A stratégia már két generáción keresztül bevált" - fogalmazott Robert Willard admirális a washingtoni szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottsága előtt. "Nem lepne meg minket, ha a harmadik generáció idejére is működőképessé akarnák tenni a stratégiát" - tette hozzá.

A szenátus annak alkalmából hallgatta meg a hawaii katonai támaszpont vezetőjét, hogy Phenjan vasárnap "szent háborúval" fenyegetőzött válaszul a Szöul és Washington által bejelentett közös hadgyakorlatra. A február 27-én kezdődött amerikai-dél-koreai katonai manőver március 9-ig tart, és részt vesznek benne a két ország szárazföldi, tengerészeti és légi erői egyaránt.

Nagyítás-fotógalériánk Észak-Koreáról - kattintson a képre!
©

Kim Dzsong Un decemberben lépett elő a sztálinista berendezkedésű elszigetelt ázsiai állam irányítójává, miután apja váratlan hirtelenséggel meghalt. A nemzetközi közösség akkor bizakodó volt a tekintetben, hogy a vezetőváltás esetleg az észak-koreai elnyomó politika enyhülésével jár együtt, de ezzel ellentétes irányba mutat, hogy az új államfő hivatalba lépése óta Phenjan retorikája Szöul ellen a korábbinál is élesebbé vált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump higgadt volt, Biden állampolgárságot ígért a bevándorlóknak az utolsó elnökjelölti vitán

Trump higgadt volt, Biden állampolgárságot ígért a bevándorlóknak az utolsó elnökjelölti vitán

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

Gulyás a genfi konzulról: Nem lehet hátrány, hogy valaki egy képviselő lánya

Gulyás a genfi konzulról: Nem lehet hátrány, hogy valaki egy képviselő lánya