szerző:
hvg.hu

Ausztriából Londonba szállították át csütörtök délben Johan Friso holland herceget, akit súlyos lavinabaleset ért síelés közben Ausztriában. A február 17-i szerencsétlenség óta az innsbrucki egyetemi kórházban ápolták. Orvosai már korábban bejelentették: nem sok esély van arra, hogy felébred a kómából a 43 éves herceg.

A holland királyi családnak szakértők javasolták, hogy szállíttassák a herceget a londoni Wellington kórházba, amely nemzetközileg ismert rehabilitációs intézet. Frisót sürgősségi helikopterrel vitték Ausztriából a brit fővárosba, ahová csütörtök kora délután érkeztek meg – olvasható a holland NRC Handelsblad beszámolójában.

A holland nemzeti információs szolgálat jelentésében úgy fogalmaznak, hogy a Wellington kórházban megpróbálják elkezdeni Friso rehabilitációját. Nem véletlenül választották ehhez Londont és ezt az intézményt: a herceg egy ideje a brit fővárosban él ugyanis családjával, emellett a kórház a rehabilitációra, valamint az idegsebészetre specializálódott.

A herceget családja és édesanyja, Beatrix királynő is követte Londonba. Friso felesége, Mabel hercegnő köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt napokban kifejezte együttérzését és erőt adott nekik.

Húsz perc a hó fogságában

Johan Frisót február 17-én temette be síelés közben egy lavina az ausztriai Lechnél, ahol hagyományos téli üdülését töltötte a holland király család. A helyszínen elsőfokú figyelmeztetés volt érvényben lavinaveszély miatt, a herceg valamiért mégis letért a pályáról.

©

Az omlás után húsz perccel tudták csak kiásni a hó alól, és a levegőben, a mentőhelikopteren újra kellett éleszteni Frisót. Innsbruckba, az egyetemi kórházba vitték, és mesterséges kómába helyezték. Ott ápolták Londonba szállításáig.

©

A holland sajtó folyamatosan tudósított a helyszínről, és családja is a herceg mellett volt. Orvosai múlt pénteken jelentették be: nincs remény arra, hogy Johan Friso felébred a kómából. Az agya túl sokáig nem jutott ugyanis oxigénhez, és ez komoly károsodást okozott a szervezetében, a szíve 50 percen keresztül nem dobogott az újraélesztése előtt. A herceget egyébként tapasztalt síelőként ismerték. Kísérője azért élte túl a balesetet, mert nála volt egy úgynevezett lavinahátizsák.

©

Friso, az öntörvényű

Környezete szerint a 43 éves Johan Friso van Orange-Nassau herceg mindig "a maga útját járta", még a holland trónöröklési rangsorban elfoglalt helyéről is lemondott a házasságáért. Gyakran emlegetik Beatrix királynő kedvenc fiaként, a Trouw holland keresztény napilap pedig azt írta róla, hogy a sportautók, a golf, az utazás és a búvárkodás szerelmese, "olyan embertípus, aki szívesen vállalt kockázatokat a járt útról letérve".

Friso gépészmérnöki tanulmányokat végzett az amerikai Berkeley egyetemen, majd a Hága melletti Delftben, ahol 1994-ben kapott mérnöki diplomát. A rotterdami Erasmus egyetemen közgazdaság-tudományból doktorált. A Goldman Sachs amerikai bankház alkalmazottja volt, majd 2011 óta az egyebek mellett urándúsítással foglalkozó Urenco brit cég pénzügyi igazgatója.

A királynő másodszülött fia 2004. április 24-én vette feleségül a polgári családból származó Mabel Wisse Smitet, miután lemondott a trónöröklési rangsorban elfoglalt helyéről. A holland koronaherceg egyébként Friso bátyja, Willem-Alexander.

A holland törvények szerint a kormánynak a parlament jóváhagyását kell kérnie a hercegek házasságához. Az akkori kormányfő, Jan Peter Balkenende erre azonban nem volt hajlandó, amikor kiderült, hogy a leendő feleség eltitkolta korábbi kapcsolatát egy holland drogbáróval.

Johan Friso megtartotta az Orange-Nassau hercege címet, mint ahogyan feleségének is a Mabel hercegnő megszólítás jár.

Friso feleségével és két lányával, a hatéves Luanával és az ötéves Zariával Londonban élt a baleset előtt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Így áll most az Olof Palme ház felújítása – fotók

Így áll most az Olof Palme ház felújítása – fotók

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Hetvenmillióval dobta meg a CÖF-öt a Szerencsejáték Zrt.

Hetvenmillióval dobta meg a CÖF-öt a Szerencsejáték Zrt.