szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szenvedélyes hangú nyilatkozatban követelte pénteken a szíriai hatóságoktól, hogy engedjék be a humanitárius segélyt Homsz Bába-Amr negyedébe, és szüntessék be az erőszakot.

A városban van már a hét darab 15 tonnás teherautóból álló konvoj, amelyet élelemmel, gyógyszerrel és takarókkal raktak meg, de nincs engedély arra, hogy bemenjenek vele a negyedbe. A főtitkár szerint most az a legfontosabb dolog, hogy a segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

Ban Ki Mun gyalázatosnak nevezte a Szíriából érkező képeket, és kijelentette: teljesen elfogadhatatlan és tűrhetetlen, ami ott történik. Emberi lényként hogyan tűrhetik el ezt a helyzetet? - kérdezte a főtitkár Damaszkusznak címezve a szavait.

Ban Ki Mun sürgette azt is, hogy engedjék már végre be Szíriába a humanitárius ügyekben illetékes helyettesét. Valerie Amos a szükségleteket szeretné felmérni a helyszínen. Miért félnek fogadni az ENSZ humanitárius részlegének a vezetőjét? - kérdezte a főtitkár a látogatás halogatására utalva.

A közel egy hónapos ostrom után csütörtökön elfoglalt Bába-Amrból kivégzésekről kaptak lábra ellenőrizhetetlen hírek. Egyes források tíz, mások 14 kivégzésről beszélnek. Az ENSZ genfi emberi jogi hivatala 17 ember felkoncolásáról értesült, de még ellenőrizne kell az információt - mondta egy szóvivő.

A negyedben egy szemtanú szerint "a borzasztónál is rosszabb a helyzet". A katonák és a rendszer zsoldjában álló fegyveres verőemberek, a sabiha házról házra járva mindent átkutat és gyújtogat - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!