szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy norvég ügyész feltételesen kész elfogadni, hogy Anders Behring Breivik büntetőjogilag nem vonható felelősségre, amiért tavaly júliusban egy kettős merényletben megölt 77 embert.

Tor-Aksel Busch szerint az ügy jelenlegi állása alapján a vádlottra nem szabható ki börtönbüntetés. Busch egyúttal hangsúlyozta, hogy az ügyészség az eljárás során fenntartja ehhez való jogát, beleértve a 21 évig tartó szabadságvesztés kiszabását, amellyel Norvégiában a legsúlyosabb bűntetteket elkövető személyeket sújtják.

Breiviket a fentiek alapján büntetőjogi szempontból elmebetegként fogják kezelni. Busch hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindez változhat, ha új információk kerülnek napvilágra a 33 éves szélsőjobboldali férfiról.

Breivik jelenleg a bíróság által elrendelt harmadik pszichiátriai értékelésen esik át, a tavalyi két vizsgálat során büntetőjogilag elmebetegnek nyilvánították ugyanis. A megállapítás, amely szerint paranoid skizofréniában szenved, ezért nem vethető börtönbe, elsősorban az áldozatok családjainak körében váltott ki nagy felháborodást.

A vádlott büntetőjogi felelősségre vonhatóságáról szóló második szakértői értékelés ellenére Breivik április 16-án ismét megjelenik a bíróság előtt.

A szélsőjobboldali merénylő tavaly július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég belvárosban, itt nyolcan haltak meg. Ezután rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 embert ölt meg a Munkáspárt ifjúsági táborában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok budapestit húztak már le százezrekkel, ezzel az új trükkel

Sok budapestit húztak már le százezrekkel, ezzel az új trükkel

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni