szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A szrebrenicai és ruandai mészárláshoz hasonlította a szíriai Homsz városában zajló "szisztematikus gyilkosságokat" az a brit fotóriporter, akit 13 segítő halála árán sikerült kimentenie a szíriai ellenállóknak.

A 47 éves Paul Conroy, aki múlt héten sebesült meg Szíriában és helyi ellenellók segítségével hagyta el az országot a libanoni határon át, londoni kórházi ágyán számolt be az átélt véres eseményekről a BBC-nek. Bár "dolgozott már néhány háborúban", Conroy szerint ami Homszban történik, már "egy másik szintet" jelent.

Azt mondta, a városban "szisztematikusan mészárolják" le az embereket, és az őt megmentő hősöknek köszönetet mondva hozzátette, attól tart, "a következő Ruandát, a következő Szrebrenicát" hagyta maga mögött. "Én láttam. Amikor odaértem, bár láttam a beszámolókat, de ott nem háború zajlik, az egy mészárszék" - mondta a fotós, akinek két kollégája is meghalt a múlt heti támadásban.

Szíriában már "sokkal több mint 7500-an" haltak meg a kormány elleni felkelés elnyomása miatt – erősítette meg kedden az ENSZ. Lynn Pascoe, a világszervezet főtitkárának politikai ügyekért felelős helyettese a Biztonsági Tanácsban azt mondta: pontos adataik nincsenek, „de szavahihető információkkal rendelkeznek arról, hogy ma már a civil veszteség mérlege meghaladja a napi száz főt, köztük sok nőt és gyereket".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!