szerző:
MTI

Átadták a francia, illetve az Egyesült Államokat képviselő lengyel nagykövetségnek szombaton a Szíriában megölt francia fotós és amerikai újságírónő holttestét - jelentette a francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Eric Chevallier, Franciaország damaszkuszi nagykövete beszállt abba a mentőbe, amely Rémi Ochlik maradványát szállította, a lengyel nagykövetség gépkocsija pedig a másik mentőt követte, amelyben Marie Colvin holtteste volt.

A mentők a Damaszkusz Kásza nevű negyedében lévő francia kórházba vitték a koporsókat, amelyeket repülőgéppel Párizsba szállítanak. A szállítás időpontja még nem ismert.

A két újságíró február 22-én halt meg, amikor szíriai hadsereg által hetek óta ostromolt Homsz Bába-Amr negyedében tüzérségi támadás ért egy ideiglenes sajtóközpontnak átalakított lakást.

Edith Bouvier és William Daniels francia újságíró a Le Figaro című francia lapnak elmondta, hogy azon a napon reggel hat órakor érte találat a sajtóközpontot. "A szíriai aktivisták, akik velünk voltak, és hozzászoktak ezekhez a támadásokhoz, azonnal megértették, hogy veszélyben vagyunk. Mondták, hogy azonnal távoznunk kell".

Elsőként Marie Colvin és Rémi Ochlik hagyta el a lakást. Egy lövedék a sajtóközpont előtt csapódott be. A becsapódás ereje hatalmas volt. Marie Calvin és Rémi Ochlik gyakorlatilag a becsapódás helyén tartózkodott. A helyszínen életüket vesztették - számolt be a történtekről a Le Figaro.

A hadsereg lőtte Homsz negyedeit, a vöröskeresztet várakoztatják

Szíriai aktivisták szerint a hadsereg szombaton ismét tüzérséggel lőtte Homsz városának egyes negyedeit, miközben továbbra is akadályozta, hogy a nemzetközi vöröskereszt helyszínen lévő konvoja az ostromlott körzet lakosságának segítségére siessen. A Helyi Koordinációs Bizottságok elnevezésű aktivista hálózat szerint aknavető lövedékek csapódtak be szombat reggel a város Haldíje, Báb Szbaa és Hadír negyedében.

Egy Haldíjében működő szükségkórház orvosa, Abu Haszan al-Homszi elmondta, hogy tucatnyi könnyebb sebesültet ápol. Szavai szerint már-már "megszokottá vált, hogy kora reggel hullani kezdenek a gránátok". A lázadók csütörtökön vonultak ki a közép-szíriai város közel egy hónapon át ostromlott Bába-Amr negyedéből, hogy megkíméljék az ott maradt civil lakosság életét. A hadsereg által elfoglalt városrészből azonban pénteken megtorlásokról, kivégzésekről érkeztek hírek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken szenvedélyes hangú nyilatkozatban követelte a szíriai hatóságoktól, hogy engedjék be a humanitárius segélyt a Bába-Amr negyedbe, és szüntessék be az erőszakot.

Damaszkusz jóváhagyásával pénteken érkezett a városba a nemzetközi vöröskereszt (ICRC) hét darab 15 tonnás teherautóból álló konvoja, amelyet élelemmel, gyógyszerrel és takarókkal raktak meg, de szombat délutánig sem kaptak engedélyt arra, hogy bemenjenek vele a negyedbe.

"Még most is tárgyalunk, hogy bejuthassunk Bába-Amrba" - mondta szombaton a szervezet genfi központjában Hicham Hassan szóvivő, hangoztatva, hogy nem adják fel. A szíriai hadsereg helyben biztonsági okokra, egyebek közt a felkelők által hátrahagyott aknákra hivatkozva tagadja meg a vöröskeresztesek belépését. A damaszkuszi kormány pedig semmilyen magyarázattal nem szolgál korábbi engedélyének visszavonására - mondta Hassan.

Beszámolók szerint Bába-Amrban katasztrofális a helyzet, nincs áramszolgáltatás, az ott maradt lakosság nem jut élelemhez és ivóvízhez, s nincs orvosi ellátás a betegek és sebesültek számára.

Közben szombaton reggel a dél-szíriai Deraában - ahonnan a szíriai felkelés egy évvel ezelőtt elindult - egy öngyilkos merénylő követett el robbantást. Helyi lakosok szerint a támadásban hét ember vesztette életét és többen megsebesültek. A hivatalos SANA hírügynökség korábban két halottról és húsz sebesültről adott hírt.

Szemtanúk szerint a robbanóanyaggal megrakott fehér személygépkocsi egy katonai ellenőrző pont közelében robbant fel, hatalmas krátert hagyva maga után.

Rámi Abder-Rahmán, a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője arról számolt be, hogy a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló fegyveresek előzőleg hat katonát megöltek és kilencet megsebesítettek a Deraától délre fekvő Herak városban. Aktivisták szerint Herakban harcok folynak a biztonsági erők és a hadseregnek a felkelők oldalára átállt dezertőrei között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Az al-Kaida Irakból Szíriába vonul

Az al-Kaida Irakból Szíriába vonul, ahol a hatóságok keményen elnyomják a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen tiltakozó mozgalmat - jelentette ki Núri el-Máliki iraki miniszterelnök.

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken