szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felrobbant vasárnap a Kongói Köztársaságban egy fegyverraktár. Legalább 150 ember meghalt, 1500-an megsebesültek - jelentette egy európai diplomáciai forrás.

A robbanássorozatot egy brazzaville-i fegyverraktárban keletkezett tűz okozta, és a detonációt a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában is érezni lehetett.

Charles Zacharie Boawo védelmi miniszter a televízióban igyekezett megnyugtatni a két ország közvéleményét.

©

"Azok a robbanások, amelyeket önök hallottak, nem háborút, államcsínyt vagy akár lázadást jelentenek. Az incidenst egy fegyverraktárban kiütött tűz okozta" - mondta a miniszter.

A reggeli robbanást még egy követte délután. Didier Boutsindi, az elnöki hivatal munkatársa elmondta, hogy sokan, köztük nagybátyja, az összedőlt épületek alatt vesztették életüket. Egy összedőlt templom maga alá temette a hívőket. "A halottak egy részét kihozták, és megerősíthetem, hogy még sok a halott belül" - tette hozzá.

Más szemtanúk azt mondták, hogy a sebesültek között van több száz kínai vendégmunkás.

A szomszédos Kongóban a kinshasai kormány szóvivője elmondta, hogy a városközpontban néhány ablakot betört a robbanás, de halottakról nem érkezett jelentés, és azóta az élet visszatért a normál kerékvágásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!