szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Putyin már az első fordulóban megnyerte az orosz elnökválasztást - ezt mutatják a szavazóhelyiségek bezárása után közzétett első exit-pollok.

A Társadalmi Vélemény Alapítvány nevű intézet adatai szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok 59,3 százalékát kapta. Ennek alapján második fordulóra nem lenne szükség. A második helyen Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnöke és államfőjelöltje végzett.

A harmadik legtöbb szavazatot Mihail Prohorov kapta a szavazóhelyiségekből távozó polgárok megkérdezése alapján. Zjuganov 18,2 százalékot, Mihail Prohorov 9,6 százalékot szerzett. Őket Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokrata párt elnökjelöltje követi 7,4 százalékkal, míg Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt elnöke 4,3 százalékos eredményt tudhat magáénak a felmérés szerint.

Egy másik exit-poll, az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ felmérése alapján is az orosz kormányfő már a vasárnapi eredmények alapján megszerzi a győzelmet biztos, 58,3 százalékos eredménnyel. Gennagyij Zjuganovra a szavazók 17,7 százaléka adta voksát, Mihail Prohorov pedig 9,2 százalékot szerzett. Vlagyimir Zsirinovszkij 8,5 százalékos szavazati aránnyal áll mögöttük, Szergej Mironovra a megkérdezettek 4,8 százaléka adta voksát – derül ki az adatokból.

©

A központi választási bizottság folyamatosan teszi közzé az előzetes adatokat,  a Távol-Keleten és Szibériában már órák óta tart a szavazatok összesítése. Oroszországban az utolsó szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint 18 órakor zárták. Közép-európai idő szerint 19 órakor a jegyzőkönyvek 20 százalékának összesítése alapján Vlagyimir Putyin 62,5 százalékos szavazati aránnyal vezet. A választáson magas volt a megjelenési arány: több mint ötven százalékos.

Végleges adat később várható - mindenesetre az orosz törvények az érvényességhez nem írnak elő minimális arányt, de a győztesnek a szavazatok több mint 50 százalékát kell elnyernie.

©

Az előzetes eredményeket és felmérési adatokat üdvrivalgással fogadta az a több tízezer ember, akik Moszkva központjában, a Manyezs téren gyűltek össze, hogy koncerten ünnepeljék vasárnap este Putyin győzelmét. A kormányfőt és a Kremlt támogató szervezetek rendezvénye betölti a Vörös tér közeli Tverszkaja utcát is. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint 100 ezren is lehetnek az ünneplők.

©

Az ellenzék csak hétfőre kapott engedélyt Moszkvában a központi Puskin térre, hogy ott tartsa a tisztességes választások jegyében tervezett rendezvényét, de a hatóságok már vasárnap reggel óta megerősítették a készültséget a fővárosban.

Szombaton külön felhívta a figyelmet a moszkvai belügyi parancsnok, hogy minden engedély nélküli akciót felszámolnak. A főváros polgármester, Szergej Szobjanyin a napokban kijelentette: nem engedik meg, hogy Moszkvában megismétlődjön a kijevi narancsos forradalom.

Nem ismeri el az eredményt az ellenzék

Sem a parlamenti, sem a hivatalosan be nem jegyzett ellenzék nem ismeri el a vasárnapi elnökválasztás eredményét. Szergej Mitrohin, az ellenzéki Jabloko elnöke szerint a törvénysértések tömege miatt aligha lehetne törvényesnek elismerni a szavazást. Eduard Limonov, a Másik Oroszország mozgalom vezetője kezdettől fogva törvénytelennek tartotta az elnökválasztást.

A parlamenten kívüli ellenzék további képviselői, köztük Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök, a Parnasz társelnöke szerint a választás sem szabad, sem igazságos nem volt.

Gennagyij Zjuganov, a parlamenti ellenzékben levő kommunista párt vezetője és elnökjelöltje az urnák lezárása utáni tájékoztatóján tisztességtelennek, igazságtalannak és méltatlannak nevezte a szavazást. Mint mondta: nem tudja a választás eredményét elismerni, mert az törvénytelen volt. Mihail Prohorov egyéni jelölt sem tartja a választást tisztességesnek. A milliárdos üzletember akkor kész elismeri a választás eredményét és gratulálni a győztesnek, ha a felderített visszaélések nem érik el a kritikus tömeget.

A liberális demokraták azt közölték, hogy összegyűjtik a visszaélések bizonyítékait és bírósághoz fordulnak.

Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő kételkedik abban, hogy a választási eredmény az orosz lakosság valódi véleményét tükrözi. Dokumentált bizonyítékok nélkül azonban nehéz csalásról beszélni - tette hozzá az idős politikus, aki Putyint nem egyszer bírálta korábban is. Szerinte a kormányfőnek távoznia kellene a hatalomból.

©

Gleb Pavlovszkij ismert politológus szerint semmiképpen nem lesz második forduló az elnökválasztáson, mert a hatalomnak erre nincs forgatókönyve, így a rendszer a végsőkig ragaszkodni fog ahhoz, hogy Putyin döntő győzelmet aratott. Úgy vélte: Putyin győzelme törvényszerű volt. Elismerte azonban, hogy a hatalom elleni tiltakozó mozgalom erősödni fog Oroszországban.
Alekszandr Cipko politológus szerint Putyin nem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát Moszkvában és Szentpéterváron.

Sztanyiszlav Govoruhin, a kormányfő választási kampánystábjának vezetője szerint ennél tisztességesebb választások még nem voltak Oroszország történetében.

Putyin és Medvegyev már ünnepel

Nem adjuk senkinek a győzelmet – ezt mondta Dmitrij Medvegyev a moszkvai Manyezs téren Putyint ünneplő tömeg előtt. Az államfő kísérte fel az emelvényre Vlagyimir Putyint, aki kijelentette: "bebizonyítottuk, hogy senki nem erőltethet ránk semmit".

"Nem sikerül elérni céljukat azoknak, akik az orosz államiságot és a hatalmat akarják tönkretenni, győzni fogunk" - hangsúlyozta az elnökválasztáson magabiztosan vezető politikus a tömeg előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!