szerző:
MTI

Vlagyimir Putyin már az első fordulóban megnyerte az orosz elnökválasztást - ezt mutatják a szavazóhelyiségek bezárása után közzétett első exit-pollok.

A Társadalmi Vélemény Alapítvány nevű intézet adatai szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok 59,3 százalékát kapta. Ennek alapján második fordulóra nem lenne szükség. A második helyen Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnöke és államfőjelöltje végzett.

A harmadik legtöbb szavazatot Mihail Prohorov kapta a szavazóhelyiségekből távozó polgárok megkérdezése alapján. Zjuganov 18,2 százalékot, Mihail Prohorov 9,6 százalékot szerzett. Őket Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokrata párt elnökjelöltje követi 7,4 százalékkal, míg Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt elnöke 4,3 százalékos eredményt tudhat magáénak a felmérés szerint.

Egy másik exit-poll, az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ felmérése alapján is az orosz kormányfő már a vasárnapi eredmények alapján megszerzi a győzelmet biztos, 58,3 százalékos eredménnyel. Gennagyij Zjuganovra a szavazók 17,7 százaléka adta voksát, Mihail Prohorov pedig 9,2 százalékot szerzett. Vlagyimir Zsirinovszkij 8,5 százalékos szavazati aránnyal áll mögöttük, Szergej Mironovra a megkérdezettek 4,8 százaléka adta voksát – derül ki az adatokból.

©

A központi választási bizottság folyamatosan teszi közzé az előzetes adatokat,  a Távol-Keleten és Szibériában már órák óta tart a szavazatok összesítése. Oroszországban az utolsó szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint 18 órakor zárták. Közép-európai idő szerint 19 órakor a jegyzőkönyvek 20 százalékának összesítése alapján Vlagyimir Putyin 62,5 százalékos szavazati aránnyal vezet. A választáson magas volt a megjelenési arány: több mint ötven százalékos.

Végleges adat később várható - mindenesetre az orosz törvények az érvényességhez nem írnak elő minimális arányt, de a győztesnek a szavazatok több mint 50 százalékát kell elnyernie.

©

Az előzetes eredményeket és felmérési adatokat üdvrivalgással fogadta az a több tízezer ember, akik Moszkva központjában, a Manyezs téren gyűltek össze, hogy koncerten ünnepeljék vasárnap este Putyin győzelmét. A kormányfőt és a Kremlt támogató szervezetek rendezvénye betölti a Vörös tér közeli Tverszkaja utcát is. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint 100 ezren is lehetnek az ünneplők.

©

Az ellenzék csak hétfőre kapott engedélyt Moszkvában a központi Puskin térre, hogy ott tartsa a tisztességes választások jegyében tervezett rendezvényét, de a hatóságok már vasárnap reggel óta megerősítették a készültséget a fővárosban.

Szombaton külön felhívta a figyelmet a moszkvai belügyi parancsnok, hogy minden engedély nélküli akciót felszámolnak. A főváros polgármester, Szergej Szobjanyin a napokban kijelentette: nem engedik meg, hogy Moszkvában megismétlődjön a kijevi narancsos forradalom.

Nem ismeri el az eredményt az ellenzék

Sem a parlamenti, sem a hivatalosan be nem jegyzett ellenzék nem ismeri el a vasárnapi elnökválasztás eredményét. Szergej Mitrohin, az ellenzéki Jabloko elnöke szerint a törvénysértések tömege miatt aligha lehetne törvényesnek elismerni a szavazást. Eduard Limonov, a Másik Oroszország mozgalom vezetője kezdettől fogva törvénytelennek tartotta az elnökválasztást.

A parlamenten kívüli ellenzék további képviselői, köztük Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök, a Parnasz társelnöke szerint a választás sem szabad, sem igazságos nem volt.

Gennagyij Zjuganov, a parlamenti ellenzékben levő kommunista párt vezetője és elnökjelöltje az urnák lezárása utáni tájékoztatóján tisztességtelennek, igazságtalannak és méltatlannak nevezte a szavazást. Mint mondta: nem tudja a választás eredményét elismerni, mert az törvénytelen volt. Mihail Prohorov egyéni jelölt sem tartja a választást tisztességesnek. A milliárdos üzletember akkor kész elismeri a választás eredményét és gratulálni a győztesnek, ha a felderített visszaélések nem érik el a kritikus tömeget.

A liberális demokraták azt közölték, hogy összegyűjtik a visszaélések bizonyítékait és bírósághoz fordulnak.

Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő kételkedik abban, hogy a választási eredmény az orosz lakosság valódi véleményét tükrözi. Dokumentált bizonyítékok nélkül azonban nehéz csalásról beszélni - tette hozzá az idős politikus, aki Putyint nem egyszer bírálta korábban is. Szerinte a kormányfőnek távoznia kellene a hatalomból.

©

Gleb Pavlovszkij ismert politológus szerint semmiképpen nem lesz második forduló az elnökválasztáson, mert a hatalomnak erre nincs forgatókönyve, így a rendszer a végsőkig ragaszkodni fog ahhoz, hogy Putyin döntő győzelmet aratott. Úgy vélte: Putyin győzelme törvényszerű volt. Elismerte azonban, hogy a hatalom elleni tiltakozó mozgalom erősödni fog Oroszországban.
Alekszandr Cipko politológus szerint Putyin nem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát Moszkvában és Szentpéterváron.

Sztanyiszlav Govoruhin, a kormányfő választási kampánystábjának vezetője szerint ennél tisztességesebb választások még nem voltak Oroszország történetében.

Putyin és Medvegyev már ünnepel

Nem adjuk senkinek a győzelmet – ezt mondta Dmitrij Medvegyev a moszkvai Manyezs téren Putyint ünneplő tömeg előtt. Az államfő kísérte fel az emelvényre Vlagyimir Putyint, aki kijelentette: "bebizonyítottuk, hogy senki nem erőltethet ránk semmit".

"Nem sikerül elérni céljukat azoknak, akik az orosz államiságot és a hatalmat akarják tönkretenni, győzni fogunk" - hangsúlyozta az elnökválasztáson magabiztosan vezető politikus a tömeg előtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tanítanivaló, ahogy a Fidesz-többség megment egy céget a közbeszerzéstől

Tanítanivaló, ahogy a Fidesz-többség megment egy céget a közbeszerzéstől

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

Anyamedve ölte meg a nyárádmagyarósi jegyzőt

Anyamedve ölte meg a nyárádmagyarósi jegyzőt

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék