szerző:
Kósa András

Komoly, részben népszerűtlen intézkedésekkel járó változásokat kell végrehajtania Oroszországban a vasárnap minden bizonnyal elnöki címet szerző Vlagyimir Putyinnak – mondta a hvg.hu-nak a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Rácz András szerint kérdés, hogy Putyin szeretne-e „örökös elnök” lenni, de a felszín alatt már elindultak azok a folyamatok is, amik legközelebb egy ellenzéki jelöltet hozhatnak helyzetbe.

Az Oroszországot a következő hat évben irányító elnöknek jelentősen különböznie kell majd attól, mint amilyen Vlagyimir Putyin feltehetően lenni szeretne – mondta a hvg.hu-nak Rácz András. A Magyar Külügyi Intézet szakértőjét arról kérdeztük, hogy mi várható Oroszországban a vasárnapi elnökválasztást követően, melynek egyedüli közvetlen tétje maximum annyi, hogy Putyin már az első körben megkapja-e az abszolút többséget, vagy lesz második forduló. Rácz András szerint valószínűleg nem lesz, Putyin a decemberi parlamenti választásokat kísérő csalások után (ami népszerűségén sem múlt el nyomtalanul) januárban ismét beleerősített, és elfogadottsága ismét megerősödött a választók körében.

Nem úgy van az

Putyin ugyanakkor már nem irányíthat úgy, mint tette azt korábban elnökként – vélte a szakértő. „Putyin 59 éves, ő magától már nem szívesen változik, de Oroszország az, ami más lett, mint a 2000-es évek elején volt. A december 4-i parlamenti választások utáni utcai megmozdulások, ellenzéki akciók már világosan jelzik, hogy egyre nő az elégedetlenség, még akkor is, ha egyelőre nincs olyan politikai szereplő, aki komoly kihívója lehetne Putyinnak. De Mihail Hodorkovszkij börtönből Nyugatra kijuttatott levelében azt írja, tíz éven belül felnő egy olyan középosztálybeli nemzedék, amely már nem kér majd az irányított demokráciából, valódi politikai alternatívákat akar” – mondta Rácz András, aki szerint ha demokratizálódás nem is várható rövid távon, a rendszer mindenképpen plurálisabb lesz, hiszen már most látható, hogy egyre több ellenzéki fórum, közösség jelenik meg.

Putyinnak egyelőre nincs ellenfele, de így sem lesz sétagalopp az elnökség a számára - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Putyin a kampányban ígért mindent, igaz, arra nagyon vigyázott, hogy konkrétumot a lehető legkevesebbet mondjon. A nyugdíjasokat nyugdíjemeléssel kecsegtette, a hadseregnek (melynek helyzete még az átlagpolgár számára is nagyon fontos ügy, a mindenkori nemzeti büszkeség egyik fundamentuma) fejlesztéseket, és persze munkahelyteremtést. Utóbbi lesz az egyik legkritikusabb terület, hiszen – mint Rácz András emlékeztetett rá – Oroszország idén elnyerheti a teljes jogú tagságot a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO), ezzel együtt pedig kénytelen lesz a hazai piacokat fokozatosan megnyitni a verseny előtt. Márpedig ennek számos, nemzetközi szinten versenyképtelen, jelenleg piackorlátozó intézkedésekkel életben tartott iparág áldozatul eshet, a legnagyobb veszély a textil-, a feldolgozó-, és az élelmiszeripart fenyegeti.

Hidegen fújnak

Az előző Putyin-ciklusokból megismert nyugatellenes retorika valószínűleg nem változik ennek ellenére, sőt, védelmi-stratégiai területen Rácz András a kapcsolatok lehűlésére számít. A felszíni viták ellenére jelenleg jó az együttműködés Moszkva és Washington, valamint a többi NATO-tagállam között például Afganisztán rendteremtés, az embercsempészet, a kábítószer kereskedelem visszaszorítása ügyében. 2014-re azonban az Egyesült Államok kivonul Afganisztánból, így egy nagyon szoros kapocs szűnik meg, ráadásul ezzel párhuzamosan az amerikai vezetés nem mond le a rakétavédelmi rendszerek telepítéséről Európában, ami mindig is szálka volt Moszkva szemében.

Bár az elnöki terminus vége természetesen még nagyon messze van, kérdés, hogy Putyin szeretne-e újrázni 2018-ban. Rácz András szerint Putyin valószínűleg „nem akar majd örökös elnök maradni”. „Ő alapvetően realista, és látta, ahogy a szovjet pártvezetők, Brezsnyev, Csernyenkó elbutulnak, önmaguk paródiájává válnak életük végére, nem hiszem, hogy szeretné magát ilyen helyzetben látni” – mondta a Külügyi Intézet munkatársa.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Orosz elnökválasztás: Putyin költött a legtöbbet kampányolásra

Vlagyimir Putyin elnökválasztási kampánya volt a legdrágább a központi választási bizottság pénteken közölt adatai szerint. A kormányfő-elnökjelölt választási alapjába az utolsó, február 24-i kimutatás szerint 411 millió rubel, vagyis átszámítva körülbelül 10 és fél millió eurónak megfelelő összeg érkezett be, amelyből majdnem 369 milliót elköltöttek. Versenytársa, az egyéni elnökjelölt milliárdos üzletember Mihail Prohorov 400 millió rubel felett rendelkezett, és abból 319 milliót fordított kampányára.

MTI Világ

Putyin Obamát fényezte

Vlagyimir Putyin igyekezett cáfolni, hogy Amerika-ellenes nézetek vallana, egyben dicsérte Barack Obama amerikai elnököt külföldi lapok vezető szerkesztőivel beszélgetve Moszkva melletti rezidenciáján.

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Mészáros és Tiborcz milliárdokat kérnek a befektetőiktől

Mészáros és Tiborcz milliárdokat kérnek a befektetőiktől

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Matolcsy unokatestvérének sikerült megszabadulni bedőlt bankjától

Matolcsy unokatestvérének sikerült megszabadulni bedőlt bankjától

A pszichológiailag biztonságos munkahelyeknek bátor vezetőkre van szükségük

A pszichológiailag biztonságos munkahelyeknek bátor vezetőkre van szükségük

Hiába leszbikus a kormányfő, Szerbiában akadályozzák a melegek szülővé válását

Hiába leszbikus a kormányfő, Szerbiában akadályozzák a melegek szülővé válását