szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Általános sztrájkot hirdettek március 29-re a spanyol szakszervezetek a megszorító intézkedések miatt. A tavaly decemberben hivatalba lépett új, konzervatív kormány gazdaságpolitikája ellen most először tiltakoznak a dolgozók. Az előző, szocialista kormány is a megszorító intézkedésekbe bukott bele.

A szakszervezeteknek elsősorban a munkaügyi reform nem tetszik, mert az egyebek között olcsóbbá teszi a cégeknek az elbocsátásokat, könnyebbé teszi a kollektív egyeztetések megkerülését az érdekképviseletekkel és megkönnyíti a munkafeltételek - köztük a munkaórák és a bérek - módosítását. A cél a munkapiaci rugalmasság növelése, ezáltal több lehetőséget adva a munkáltatóknak, hogy nehéz időkben ne feltétlenül az elbocsátást kelljen választaniuk.

Spanyolországban már a 23 százalékhoz közelít a munkanélküliség, és ezzel a legmagasabb az euróövezetben, több mint ötmillióan vannak állás nélkül.

Mariano Rajoy konzervatív kormánya az államháztartási hiány csökkentése és a pénzügyi rendszer reformja mellett a munkanélküliség elleni harcot nyilvánította kiemelt feladatnak.

A madridi kormány a napokban bejelentette, hogy a költségvetés deficitje tavaly elérte a 8,5 százalékot az unió által várt 6 százalékkal szemben, és azt is jelezte, hogy nem tartható az idei 4,4 százalékos deficitcél, a hiány 5,8 százalék lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még két év: 2023-ra várja az összecsukható iPhone-t az Apple-elemző

Még két év: 2023-ra várja az összecsukható iPhone-t az Apple-elemző

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et