szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció (DK) örömmel fogadta, hogy a Bugár Béla vezette Most-Híd a szombati választáson bejutott a szlovákiai törvényhozásba, ahogy azt is, hogy a szélsőséges, magyarellenes pártok nem kerültek be. Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) újbóli kimaradása azt jelzi, hogy káros volt számára a Fidesz "gyámkodása".

A politikus, független országgyűlési képviselő kifejtette: sajnálják, hogy az MKP nem jutott be a pozsonyi parlamentbe, noha az Orbán-kormány megengedhetetlenül, "pénzt és energiát nem kímélve" igyekezett jobb eredményhez segíteni, miközben a Most-Híd pártot nem támogatta, sőt hátráltatni próbálta.

Molnár Csaba szerint mindez azt jelzi, a Fidesz csak saját preferenciáját akarta érvényre juttatni, és nem vette figyelembe, mit szeretnének a Felvidéken élő magyarok, hogy többségük "nem azt a pártot szereti, mint Orbán Viktor". A szlovákiai választási eredmény ugyanakkor azt mutatja, hogy nem a konfrontatív, sérelmi politika vezet eredményre a szomszédos országokban működő magyar pártoknál, hanem az együttműködési hajlandóság - értékelte.

A DK alelnöke úgy látja, a kormány szándéka tükröződött vissza a közrádió Határok nélkül című magazinműsorának szerkesztései elveiben is. Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) felmérésére hivatkozva a politikus részletesen szólt arról, hogy az MR1-Kossuth Rádióban hétköznap koraesténként jelentkező műsorban az elmúlt egy hónapban az MKP 41 percet kapott, míg a Most-Híd 40 másodpercet. Kitért arra is, hogy Berényi József, az MKP elnöke - főként nyilatkozatok formájában - 14 percet szerepelt a műsorban, míg Bugár Béla egyáltalán nem kapott szót, illetve arra, hogy amíg az MKP neve 85-ször, a Hídé csak tízszer hangzott el ez idő alatt, többnyire "negatív konnotációban".

Robert Fico a választási eredmények hétvégi kihirdetése után
©

Molnár Csaba kiemelte: a választási eredmények azt mutatják, hogy az MKP-nak káros volt a Fidesz "gyámkodása". A DK alelnöke arról is beszélt, hogy a Fidesz határon túli közösségeket megosztó politikája veszélybe sodorta a szlovákiai magyarság parlamenti képviseletét, hiszen a Most-Híd bár bejutott a törvényhozásba, rontott két évvel ezelőtti eredményén, és ugyanez a veszély fenyegeti a romániai magyarságot is. Ezért - folytatta - a DK arra szólítja fel a kormányt, hogy ne próbálja befolyásolni a határon túli magyarok pártválasztását, és egyformán támogassa a különböző magyar politikai szervezeteket.

Elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) a szombati szlovákiai előre hozott parlamenti választásokon, a pártnak 83 képviselője lesz a 150 tagú törvényhozásban. A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, az MKP a voksok 4,28 százalékát megszerezve kívül rekedt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni