szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyhangúlag jóváhagyta hétfőn az egyiptomi parlament alsóháza azt a javaslatot, amely az izraeli nagykövet kiutasítását és az Izraelbe irányuló gázexport felfüggesztését irányozza elő.

A szavazás valójában csak szimbolikus jelentőségű volt, és valószínűleg semmilyen hatással nem lesz az egyiptomi-izraeli kapcsolatokra, mivel ilyen döntést egyedül a kormányzó katonai tanács hozhat.

Az indítvány tartalma és pozitív fogadtatása az iszlamista többségű törvényhozás részéről ugyanakkor jól jelzi azt a politikai irányváltást, amely a 29 éven át hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök tavaly februári bukása távozása óta Egyiptomban bekövetkezett.

A szavazást a parlament arab ügyekkel foglalkozó bizottságának jelentése alapján tartották, amely egyértelművé teszi, hogy Egyiptom "soha nem" lesz Izrael barátja, partnere vagy szövetségese. A dokumentum az észak-afrikai ország "első számú ellenségeként" tünteti fel a zsidó államot, és arra kéri az egyiptomi kormányt, hogy vizsgálja felül az Izraellel való kapcsolatát és a vele kötött megállapodásokat.

Izrael egyelőre nem kommentálta a szavazást. Egyiptom - első arab államként - 1979-ben kötött békét a Izraellel.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás