szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hadat üzent 950 görög régész a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), amely értékelésük szerint "trójai faló" az ország számára, mert a demokráciát és a nemzet méltóságát veszélyeztető költségvetési megszorításokat kényszerít Athénre.

"Az emlékműveknek nincs hangjuk" - ezzel a mottóval kívánnak a görög régészeti szövetségek szerdára tervezett sajtóértekezletükön nemzetközi felhívást közzétenni a görög kulturális örökség védelmében. Elutasítják a sorozatos költségvetési megszorításokat, amelyek miatt abba kellett hagyni munkájuk egy részét, és csökkenteni a lelőhelyek és a régészeti múzeumok biztonságára költött összegeket.

"A görög régészeti hivatal létszáma nem túlzott, és tagjai nincsenek túlfizetve" - szögezi le a minden "kollégához, egyetemi oktatóhoz, európai és más országbeli polgárhoz" címzett felhívás.

Görögországban több mint száz ókori és bizánci múzeum működik, 250 rendszerezett és 19 ezer bejelentett régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, és 366 európai uniós társfinanszírozással létrehozott projekt működik. Ezek mind a görög kulturális minisztérium felügyelete alatt működő régészeti hivatalhoz tartoznak.

A minisztérium munkatársainak tizedét tavaly novemberben nyugdíjazták az ország hitelezőinek követelésére - jegyezték meg a régészek, bírálva, hogy egy készülő törvény további létszámcsökkentést irányoz elő a tárcánál. A régészeti hivatal költségvetését is csökkentették tavaly, a 12 millió eurós keret 35 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Hét magyar aranyérmet jósol Tokióra egy amerikai elemzés

Hét magyar aranyérmet jósol Tokióra egy amerikai elemzés

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél