szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Právo című cseh, valamint a der Standard című osztrák lap is Magyarországhoz viszonyította Szlovákiát hétfőn az előre hozott szlovákiai parlamenti választások eredményeinek a várható következményeit boncolgatva, míg a Rzeczpospolita című lengyel újság az európai populista baloldal választási győzelmének látja Robert Fico pártjának elsőségét.

A Právo című baloldali cseh napilap kedden Fenyegeti-e Szlovákiát a magyar forgatókönyv címmel közölt kommentárt a szlovákiai választás eredményéről. Szerzője, Jirí Pehe neves cseh politológus és egyetemi tanár úgy véli: a kérdés feltevése jogos, miután az idő megmutatta, hogy a magyarországi fejlődéssel kapcsolatos 2010-ben megfogalmazott aggodalmak megalapozottak voltak. Szlovákia esetében van néhány ok, amelyek alapján mégis bízni lehet abban, hogy a választások Magyarország "orbánosításához" hasonlóan mégsem vezetnek Szlovákia "ficósításához". A legfőbb ok az, hogy Szlovákiában már a Mecaiar-korszak végső szakaszában "impozáns módon felemelte fejét a polgári társadalom, s ez máig is aránylag erős", ahogy azt a Gorilla-ügy is megmutatta - fejtette ki Pehe.

Emlékeztetett arra, Václav Havel azt szokta mondani, hogy minden posztkommunista országnak két forradalomra van szüksége: először a kommunizmus, majd a posztkommunizmus ellen. Szlovákia már mindkettőn túl van, ezért ilyen szempontból "politikailag modernebb és liberálisabb, mint Magyarország". Ugyanakkor eltérés van azon fenyegetések között, amelyek egy nemzeti-konzervatív és egy szociáldemokrata típusú többségi kormány esetében jelentkeznek. Míg a jobboldali populisták a "dekadens" liberalizmus eltüntetését és a politika nacionalizációját akarják, a fényes nemzeti múlthoz fordulnak, a nem kommunista baloldal inkább drága szociális projektekkel kísérletezik, amelyek automatikusan nem antidemokratikusak. Fico előző kormányzása idején inkább pragmatikusan viselkedett, s kormánya nem kísérletezett felelőtlen projektekkel. "A világos európai orientáció jelentősen segített Szlovákiának. Bármilyen erős is lesz az abszolút többséggel való visszaélés csábítása, mégiscsak úgy tűnik, hogy Szlovákiát a magyar út automatikusan nem fenyegeti" - zárja kommentárját Jirí Pehe.

Václav Havel
©

A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap az európai populista baloldal hatalomátvételének részeként elemzi Robert Fico választási győzelmét. A lap "Európa populista baloldala" című cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a haladó, nemzetek feletti baloldali ideológia teljesen átértékelődött: provincionálissá, nacionalistává és unióellenessé vált. A modern szlovákiai baloldal például Brüsszel joghatóságának csökkentését követeli.

A lap rövid interjút is közölt Steven Bastossal, a német Genshagen alapítvány elemzőjével, aki szerint "Fico azt bizonygatja, hogy példás európai, miközben olyan gazdasági megoldásokat javasol, amelyeket képtelenség finanszírozni" és elképzeléseit nehéz lesz összeegyeztetni az uniós szabályokkal. Hangsúlyozza, hogy a Fico-féle eszmék, azaz "a komplikált problémák egyszerűsített megválaszolásának" ötlete Dél-Európában is jelentkezett, de ott sem javasol konkrét megoldásokat. Szerinte a válság jegyében a politikusoknak könnyebb populista jelszavakkal sikert aratniuk, mert Brüsszelnek nehezebb meggyőznie a polgárokat, hogy "részben ők is befolyásolják az eseményeket és a döntéshozatalt".

Az osztrák Der Standard Paul Lendvai vendégkommentárját közölte a szlovák választásokról. A szerző politikai fordulatként értékelte a szociáldemokrata ellenzék győzelmét, és rámutatott arra, hogy az önálló Szlovákia megalakulása óta először ért el egy párt abszolút többséget a parlamentben. A választási eredmény gyakorlatilag szabad kezet ad a "dörzsölt hatalmi taktikus" Ficónak a kül- és a belpolitika alakításában - írta. Robert Fico Európa-politikájában vélhetően nem bizonyul majd "baloldali Orbánnak" - fogalmazott a cikkíró. Az igazi próbakövet nézete szerint az jelenti a leendő kormányfő számára, hogy a magyar kisebbséggel szemben populistából "konszenzusos" politikussá váljon. A választási eredmény "pofon" volt a nacionalisták számára - írta. Az SNS nem jutott be a parlamentbe. "Az irányított budapesti médiumok rádiós és televíziós kampánya a Fidesz-barát MKP mellett és az Orbán-kormány által évekig bojkottált Híd-Most ellen bumerángnak bizonyult" - fogalmazott. Diadala után Fico régóta esedékes és az EU által is elvárt toleráns kurzusba kezdhet a magyar kisebbséget illetően, és ezzel "itt is és ott is" elszigetelheti a szélsőségeseket - vélekedett Lendvai.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízezer tesztet osztott szét a főváros a kerületek között az iskolanyitás előtt

Tízezer tesztet osztott szét a főváros a kerületek között az iskolanyitás előtt

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről

Telefonos kampányt indít a Fidesz az ellenzék oltásellenességéről