szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyilkoshoz hasonlította Bassár el-Aszad szíriai elnököt a francia államfő, és sürgette "humanitárius folyosók" létesítését, amelyen keresztül a segély eljuthat Szíriába, a menekültek pedig elmenekülhetnek az arab országból.

"Humanitárius korridorok kellenek, ezért el kell érnünk az orosz és a kínai vétó visszavonását" - mondta Nicolas Sarkozy az Europe-1 rádiónak. Az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagállama - Franciaország mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország - egyelőre nem tud megállapodni arról, hogyan vessenek véget a Szíriában dúló erőszaknak. A világszervezet becslése szerint csaknem 8 ezer ember halt meg a közel-keleti országban azóta, hogy egy éve rendszerellenes megmozdulások kezdődtek, és a biztonsági erők kímáletlenül fellépnek a tiltakozók ellen. 

Korábbi tüntetés Bassár el-Aszad ellen
©

"Aszad ma úgy viselkedik, mint egy gyilkos, felelnie kell majd tetteiért a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt" - jelentette ki a francia elnök. Leszögezte ugyanakkor, hogy az ENSZ felhatalmazása nélkül "a francia haderő semmiképpen sem avatkozhat be" Szíriában. A közel-keleti ország egykoron Franciaország gyarmata volt. Sarkozy kitért arra is: Angela Merkel német kancellár még a francia elnökválasztás előtt bizonyosan ellátogat Franciaországba, de nem azért, hogy mellette kampányoljon. "Egy választási kampány, az francia belügy" - mondta. "Európai ügyekről fogunk tárgyalni" - tette hozzá. 

A Handelsblatt című német üzleti lap hétfőn azt írta, a korábbi tervekkel ellentétben mégsem vesz részt Angela Merkel a francia elnök választási kampányában. A német üzleti lapot Sarkozy pártja, a konzervatív UMP arról tájékoztatta, hogy egyetlen kampányeseményt sem terveznek Merkel részvételével. A Handelsblatt akkor még azt írta, hogy hivatalosan egyik fél sem jelenti majd be, miszerint Merkel mégsem vesz részt a Sarkozy-kampányban, és mindkét oldal arra törekszik, hogy csendben feledésbe merüljön az elképzelés a két politikus nevének összevonásával Merkozy néven is emlegetett páros közös fellépéséről. Április 22-én tartják a francia elnökválasztás első fordulóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést

Ötödházzal vállal München Eb-rendezést