szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A koszovói rendőrség arra készül, hogy megakadályozza az ott élő szerbek részvételét a Szerbiában kiírt parlamenti és helyhatósági választásokon - jelentette a belgrádi média szombaton.

A Beta belgrádi hírügynökség internetes portálján olvasható hír szerint Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter a pristinai televízióban kijelentette, a rendőrség "operatív terv keretében meg fogja akadályozni, hogy (a szerbek) választási kampányt folytassanak Koszovóban".

Pristinai értesülések szerint a koszovói rendőrség a határátkelőkön arra készül, hogy lefoglalja a Szerbiából érkező választási propagandaanyagokat. A koszovói rendőrséget arra is felkészítik, hogy - ha kell - közbelépjen a választások napján.

Szerbiában május 6-ra írták ki a parlamenti és helyhatósági választásokat. Egyelőre nem tisztázott, hogy Koszovóban lesznek-e választások, és szavazhatnak-e az ott élő szerbek és ha igen, akkor ezt hogyan és kik szervezik meg. Belgrád mindmáig Szerbiához tartozónak tekinti Koszovót, és nem hajlandó elismerni a volt tartomány függetlenségét, amelyet 2008 februárjában kiáltottak ki. Az önálló koszovói államot eddig közel 90 ország ismerte el.

Atifete Jahjaga, Koszovó elnöke pénteken arra szólította fel az Európai Unió vezető tisztségviselőit, továbbá az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország képviselőit, hogy akadályozzák meg a szerbiai választások Koszovóra történő kiterjesztését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Megérkezett a Huawei első autója

Megérkezett a Huawei első autója