szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Másfél hónappal a francia elnökválasztás előtt több tízezren (a szervezők szerint 120 ezren) vettek részt vasárnap a radikális baloldal jelöltje, Jean-Luc Mélenchon által meghirdetett "polgári meneten" és azt követő nagygyűlésen a párizsi Bastille téren.

A Baloldali Front jelöltje az idei elnökválasztás eddigi nagy meglepetése: a felmérések szerint Mélenchon jelenleg 11 százalékon áll, s népszerűsége napról napra növekszik. 

A Párizs belvárosán délután végigvonuló, vörös zászlókat és léggömböket lengető "állampolgári menet" zsúfolásig megtöltötte a francia forradalom szimbólumának számító Bastille teret, ahol a radikális jelölt bejelentette: megválasztása esetén alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze "az ökológiai, laikus és szociális VI. köztársaság" kikiáltása érdekében, amely az 1958. óta érvényben lévő V. köztársaságot váltaná fel.  

"Mi vagyunk a vörös zászló, a választásból polgárjogi felkelést fogunk csinálni" - hangoztatta húszperces beszédében Mélenchon, aki "a testvériség és szolidaritás üzenetét" fejezte ki a görög nép iránt. 

A gazdasági neoliberalizmus, az európai megszorító politika, az elit és a gazdagok elleni támadásaival a kiváló rétori képességekkel rendelkező Mélenchon korábban a Szocialista Párt vezető politikusa és szenátora volt. Az elnökválasztás előtt a kommunista párttal és kisebb szélsőbaloldali formációkkal kötött szövetséget, s az úgynevezett Baloldali Front elnökjelöltjeként méreti meg magát az elnökválasztáson.

A felmérések szerint nem várt népszerűségét a közalkalmazottak és a fizetésből élők, s csak kisebb mértékben a munkások támogatásának köszönheti, a nagy esélyesnek számító szocialista jelölt, Francois Hollande szavazóbázisa egy részének elhódításával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Különleges helyszínen rendezik meg és teszik Covid-biztossá a vasárnapi Oscar-gálát

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége