szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Petr Necas cseh miniszterelnök szerint az európai integráció újabb szakasza elképzelhetetlen az EU szabadpiacának kiépítése nélkül. Necas arról is beszélt, hogy elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió bruttó hazai termékének (GDP) öt százalékát adó mezőgazdaság az európai uniós támogatások 40 százalékát kapja.

A cseh miniszterelnök szerint az európai integráció újabb szakasza elképzelhetetlen az európai uniós szabadpiac kiépítése nélkül, s a szabadpiaci tervek megvalósítása az európaiság "igazi próbaköve". Petr Necas a "Cseh érdekek az Európai Unióban" elnevezésű konferencián hétfőn Prágában úgy vélte: elsődlegesen a szolgáltatások piacát kell liberalizálni, mert ez a terület kétharmad részben az EU közös piacán kívül valósul meg. Mély reformra szorul az EU agrárpolitikája is - tette hozzá.

Petr Necas
©

"Az integráció további szakaszai nem lehetségesek a szabadpiac kiépítésének befejezése nélkül. Az EU mint monetáris unió működhet a szervezet egész területén, de a szabadpiac befejezése nélkül nem. A szabadpiac befejezésére kifejtett nyomás, és a terv befejezése az európaiság igazi próbaköve" - húzta alá a cseh kormányfő. A munkaerő, a tőke, az áru és a szolgáltatások szabad mozgását biztosító piac kiépítése az európai integráció és az Európai Unió alapja - mutatott rá Necas. Megjegyezte: bár az eredeti tervek szerint a szabad belső piacnak már a kilencvenes évek elejétől működnie kellene, az elképzelések még most sincsenek megvalósítva.

"Nagyon jó lenne, ha a piacliberalizációs javaslatokat, elsősorban ami a szolgáltatásokat illeti, még az Európai Bizottság és az Európai Parlament mostani megbízatási időszakában, tehát 2014-ig sikerülne megvalósítani" - jelentette ki a cseh politikus.

Necas szerint Csehország számára elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió bruttó hazai termékének (GDP) mintegy öt százalékát adó mezőgazdaság az európai uniós támogatások 40 százalékát kapja. "A 40 százalékos részesedés gazdaságilag nem egészséges, s azt jelzi, hogy valami nincs rendben. A mezőgazdasági politikát meg kell reformálni" - fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: a mai támogatási rendszer az agrárpolitikában nem ösztönzi a termelőket az újításokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!