szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vita kíséri Olaszországban a Vörös Brigádok egykori olasz terrorista szervezet dokumentumainak árverésre bocsátását, a vételre kínált iratok között van az 1978-ban meggyilkolt Aldo Moro kereszténydemokrata politikus halálos ítéletét bejelentő közlemény is.

Ezerötszáz euró a kikiáltási ára a Vörös Brigádok ötágú csillagával lebélyegzett és írógéppel sűrűn írt A4-es papírlapnak, amelyen 1978 májusában a terrorista szervezet nyilvánosságra hozta Moro kivégzését.

"A proletár mozgalom befejezte a fogoly Aldo Moro kihallgatását..." - fogalmaz az Olaszországban közismert dokumentum, amelyet a Vörös Brigádok további tizenhat közleményével és röpiratával az írásos történelmi emlékekkel a milánói Bolaffi aukciós ház március 27-én bocsát árverésre.    

A cég illetékese az olasz sajtónak elmondta, hogy a dokumentumokat magángyűjtőtől kapták. A Vörös Brigádok szélsőbaloldali szervezet propaganda röpiratai közismertek, a 70-es években az összes olasz gyárban, pártházban megtalálhatók voltak.    

Másképpen vélekednek a terrorista szervezet áldozatainak családtagjai,akik az árverés leállítását követelik. "Nevetséges történelmi értékről beszélni. A lényeget elfelejtve ismét a terroristák győznek az áldozatok felett" - hangsúlyozta Giovanni Berardi, akinek rendőr édesapját a Vörös Brigádok tagjai ölték meg.    

Az 1970-től a nyolcvanas évek végéig aktív Vörös Brigádok a leghosszabb ideig működő olasz fegyveres csoportnak számít. Aldo Morót 1978. március 16-án rabolták el, holttestét május 9-én találták meg Róma külvárosában egy Renault 4 típusú gépkocsi csomagtartójában.  

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!