szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea NAÜ-ellenőröket hívott meg az amerikaiakkal kötött megállapodás megvalósításának elősegítésére - jelentette kedden a dél-koreai KBS tv-csatorna magas rangú phenjani képviselőre hivatkozva.

A dél-koreai tv helyszíni tudósítása szerint Ri Jong Ho észak-koreai nukleáris főtárgyaló, egyben külügyminiszter-helyettes még hétfőn Pekingben nyilatkozott így.

A február végén a Washingtonnal kötött egyezség értelmében Észak-Korea befagyasztja nukleáris tevékenységét - az urándúsítást, a nukleáris teszteket, továbbá a nagy hatótávolságú rakétákkal való kísérleteket -, amiért cserébe az Egyesült Államok 240 ezer tonna élelmiszersegélyt biztosít. A megállapodás szerint Észak-Korea három év szünet után beengedi az országba a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőreit is.

A Phenjan-Washington megállapodást az utóbbi napokban beárnyékolta az észak-koreai KCNA állami hírügynökségnek az a bejelentése, hogy az államalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulója tiszteletére egy földmegfigyelő műholdat szándékozik pályára állítani április közepén. Észak-koreai részről visszautasították a nyugati bírálatokat és aggodalmakat, amelyek aszerint valójában kísérleti rakétaindításról lehet szó.

Nagyítás-fotógalériánk Észak-Koreáról - kattintson a képre!
©

Ugyanakkor az észak-koreai főtárgyaló pekingi nyilatkozata azt jelzi, hogy Phenjan érvényesnek tekinti az Egyesült Államokkal a múlt hónapban kötött megállapodást nukleáris tevékenységének befagyasztásáról. Ezt Ri is megerősítette a szöuli tv videojelentése szerint, aki azt is hozzátette: a február 29-i észak-koreai-amerikai megállapodás gyakorlati megvalósításának keretében "meghívó levelet küldtünk a NAÜ-nek, hogy küldjenek ellenőröket országunkba."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!