szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Levélben tiltakozott az Európai Parlament elnökénél három EP-képviselő, köztük Gurmai Zita az ellen, hogy a testület brüsszeli székházába látogasson Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója, akit nemi erőszakkal gyanúsítottak korábban. A három képviselő a március 27-re tervezett látogatás lemondását követeli.

"Sajnálkozással és haragosan tudtuk meg, hogy egyik kollégánk, Alexander Alvaro

kezdeményezésére meghívták Dominique Strauss-Kahnt az Európai Parlamentbe" - írja a három EP-képviselő, a szocialista Véronique de Keyser és Gurmai Zita, valamint a Zöldek csoportjához tartozó Isabelle Durant.

"A nők méltóságáért vívott küzdelmünk nevében mi ellenezzük ezt a meghívást és arra kérjük Önt, elnök úr, hogy gondoskodjon róla: ez a parlament a törvényhozó munka helyszíne maradjon, ahol tiszteletben tartják mindenki érzékenységét - nem pedig egy médiaküzdőtér, ahol show-t és látványosságot kell csinálni" - szögezik le.

Az IMF volt vezetőjét EP-képviselők egy csoportja hívta meg, hogy a világgazdasági válságról tartson előadást.

Dominique Strauss-Kahn tavaly kénytelen volt lemondani az IMF vezetői posztjáról, mert őrizetbe vették New Yorkban, ahol egy szállodai szobalány nemi erőszakkal vádolta meg. Bár a perből a nő szavahihetőségét övező kételyek miatt végül nem lett semmi, a férfi magánéletéről időközben kitudódott részletek miatt Dominique Strauss-Kahnt szinte minden hivatalos programján felháborodott tiltakozók fogadják.

Ez történt például március 9-én is az angliai Cambridge-ben, az ottani, világhírű egyetemen, ahol szintén világgazdasági témában tartott előadást: a tüntetők még a rendőrökkel is összecsaptak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!