szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Éhségsztrájkba kezdett 1200 nyugdíjaztatott boszniai katona szerdán Szarajevóban, a bosznia-hercegovinai parlament székháza előtt, követelve, hogy kapjanak garanciát két éve elmaradt nyugdíjuk kifizetésére - jelentette a helyi média.

A katonák azt szeretnék, ha az illetékesek az idei költségvetésbe belefoglalnák a nyugdíjuk kifizetését fedező összegeket - közölte Senad Hubijer, az egyik veteránszervezet vezetője a boszniai Szerb Köztársaság televíziójának (RTRS) honlapja szerint. Hubijer szerint a tiltakozók addig maradnak a parlament előtt, amíg a hatóságok nem tesznek eleget követeléseiknek, vagy maguk éhen nem halnak.

Hubijer elmondta azt is, hogy Vjekoslav Bevanda, a boszniai központi kormány miniszterelnöke felkérte minisztereit, kurtítsák meg tárcáik költségvetését, hogy pénzügyi forrást találjanak a katonanyugdíjak kifizetésére, de írásos garanciát erre nem tudtak adni a veteránoknak.

A boszniai parlament 2010-ben a hadsereg "megfiatalítása" érdekében nyugdíjazta a 35 éven felüli katonákat - pontosabban azokat, akik 1995. december 23-ig legalább két évig harcoltak a boszniai polgárháborúban, s életkoruk miatt nem hosszabbítható meg hivatásos katonai szolgálatuk -, de a leszerelő veteránoknak járó juttatásokat nem építette be a költségvetésbe. A Nezavisne Novine című újság honlapja szerint a 2010-től járó nyugdíjak kifizetésére 29,8 millió konvertibilis márkára (14,9 millió euróra) lenne szükség. A nyugdíjaztatás közel 1750 katonát érintett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!