szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Velencei Bizottság magyar bírósági reformról szóló kritikáit ismerteti a brit Guardian jogi rovatának véleménycikke, amely szerint "Magyarországon gyakorlatilag egyetlen nő kontrollálja a bírósági rendszert, aki egészen véletlenül az alkotmány szerzőjének a felesége".

"Képzeljenek el egy európai országot, ahol egyetlen ember választja ki a bírákat, illetve ki is rúghatja vagy át is helyezheti őket más bíróságokra. Ezen kívül át is írhatja a bírósági szabályokat, új jogszabályokat is kezdeményezhet a bíróságokról és még vagy 60 más jogosítvánnyal is rendelkezik" - írja a Guardian szerzője a magyarországi bírósági rendszerről, illetve Handó Tündéről, az Országos Bírói Hivatal elnökéről.

A magyarul Ismerjék meg Handó Tündét címmel megjelent írásban a lap arra kéri az olvasót, képzelje el azt is, hogy a fenti személy nemrégiben kilenc évre szóló mandátumot kapott, sőt, ezután is hivatalában maradhat, ha nem akad a parlament kétharmadának támogatását bíró utódjelölt. "Minek nevezne egy ilyen országot?" - kérdi a szerző, Joshua Rozenberg. "A válasz erre természetesen az, hogy Magyarországról van szó" - teszi hozzá.

A Guardian cikkében felidézi, hogy Handó Tünde "tiszta véletlenségből" Szájer Józsefnek, a Fidesz egyik alapítójának és a magyar alaptörvényt iPadjén szövegező EP-képviselőnek a felesége. Szájer neje kinevezésekor lemondott a pártbeli tisztségeiről, de megtartotta EP-képviselői székét.

Handó Tünde
©

"Nem is csoda, hogy Magyarországtól a héten azt kérték, módosítsa a bírósági rendszerét" - folytatja a lap a Velencei Bizottság bírósági reformról kiadott álláspontjára hivatkozva. A magyarok a Guardian szerint "nem mondhatják azt, hogy nem tudták, mire számítsanak", hiszen a Velencei Bizottság tavaly júniusban már az alaptörvényről is közölte álláspontját, amelyben többek között a sarkalatos törvények kétharmados támogatási feltételét is kritizálta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban