szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már az osztrák ügyészség foglalkozik a felső-ausztriai Kremsmünster bencés apátságban állítólag lezajlott erőszakos cselekmények aktájával - írja az osztrák Profil című lap. Az apátság diákjai közül a lap szerint negyvenen tettek panaszt az állandó verések, szexuális zaklatások és fegyverrel való fenyegetés miatt. Az ügy középpontjában a 78 éves Alfons August Mandorfer - Alfons atya - áll, aki 1970-tól 1996-ig kollégiumvezetőként és zenetanárként dolgozott az intézménynél.

A kilencvenes évekig a Kremsmünster bencés apátság több száz kolostori diák számára maga volt a pokol - idézi a Profil cikkét a Vienna Rádió Online oldal.

A beszámoló szerint a diákok rendszeresen erőszakos cselekményeket szenvedtek el, szexuálisan zaklatták és fegyverrel is fenyegették őket. A szadista rendszer élén egy pedofil, állig felfegyverzett szerzetes állt, a most 78 éves Alfons atya, akit most bírósági eljárás fenyeget - teszi hozzá az írás, amely szerint az ügy bírósági aktái a Profil birtokába jutottak.

A felső-ausztriai hatóságok az ügyészség megbízásából másfél éven keresztül nyomoztak és negyven feltételezett áldozatot hallgattak ki. Az ő beszámolóik alapján helyenként sokkoló jegyzőkönyvet vettek fel, amelynek hitelességét még az ellenoldal ügyvédei sem vonják kétségbe - írja a Profil. A kremsmünsteri apátság tizenkét feltételezett erőszaktevője ellen folyt eljárás, de tizenegyet – elévülés miatt – megszüntettek.

Egy maradt csak, amely a 78 éves Alfons atyával, azaz August Mandorferrel kapcsolatos. A férfit, aki 1970-től 1996-ig kollégiumvezető, prefektus valamint zenetanár volt az apátságnál, a Profil felfegyverkezett szerzetesnek nevezi, aki a szobájában éveken keresztül egy Glock márkájú pisztolyt, valamint egy Winchester fegyvert tartott illegálisan, és ezzel fenyegette a gyerekeket. Tavaly foglalták le a Winchestert, miután a jelenlegi apát, Ambros Ebhart kihívta a rendőrséget.

Az ügyészség jelenleg a pszichológiai jelentésre vár, amely tisztázza, hogy a feltételezett áldozatok hosszú távú károsodást szenvedtek-e, amiről az érintettek meg vannak győződve. A 1200 oldalas bírósági akták a lap szerint arról tanúskodnak, hogy egy értelmetlen erőszakrendszer működött az apátságban, amely önállósította magát.

Az áldozatok, akik a gyermekkori eseményekre bosszúvágy nélkül világítanak rá, egy “háború utáni koncentrációs táborról" beszélnek. Az erőszakos rituálék valótlan vagy teljesen indokolatlan okokból helyenként kivégzésekre emlékeztettek: tíz, tizenkét éves gyerekeknek le kellett térdelniük, vagy “imapozíciót” felvenniük, mielőtt bántalmazták őket. Mindez az osztálytársaik zokogása közben, akiknek a nevelő megparancsolta, hogy ütlegeljék a “bűnöst”.

A Profil az egykori diákok vallomásaiból is idézett. “N. atya brutálisan megvert. A számtalan ökölcsapás egyikétől a fűtőtestnek estem. Ettől egy erősen vérző seb lett a fejemen … egyedül kellett a helyi orvoshoz mennem. A seb nyolc öltéssel lett összevarrva. Mandorfer atyához és K. atyához annyit tudok hozzáfűzni, hogy ők ketten naponta ütöttek gyerekeket. Kínzás alvás-, ételmegvonással is volt. Tudomásom szerint más gyerekek is sérültek meg súlyosan” - mondta az egyik diák.

“15 éves voltam. Úgy volt, hogy vagy állva vagy az ölébe ülve levetkőztetett. Ezután orálisan közösült velem az orgazmusig. A szájába kellett lövellnem és ő lenyelte a spermát … továbbá emlékszem arra, hogy gyakran megesett, hogy orális közösülés közben egy 10-15 centiméter hosszú tárgyat helyezett a végbélnyílásomba és ide-oda mozgatta. Nekem is bele kellett nyúlnom a nadrágjába és az izgalomba lévő péniszét maszturbálni, egészen az orgazmusig … ezek által a cselekmények által különleges státuszom volt nála és jól ment a sorom" - mondta egy másik diák.

Az ügyészség a beszámoló szerint Alfons Mandorfert többek között kínzással, a fegyvertartási törvény megszegésével, súlyos testi sértéssel, fiatalkorúak szexuális zaklatásával, nemi erőszakkal és hatalmi viszonnyal való visszaéléssel gyanúsítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját