szerző:
MTI

A francia államügyészség letartóztatásba helyezte a toulouse-i merénylő bátyját, miután vélhetően cinkosa volt öccsének.

A francia államügyészség letartóztatásba helyezte vasárnap a toulouse-i merénylő bátyját azzal a komoly gyanúval, hogy cinkosa volt öccsének a hét ember megölésében, és ezzel összefüggésben terrorcselekmények elkövetésére irányuló összeesküvésben.

Mint a párizsi ügyészség közölte, a 29 esztendős Abdelkader Merah vasárnapi kihallgatása során olyan bizonyítékok merültek fel ellene, amelyek miatt indokolt a letartóztatása.

Rendőrségi forrásokból korábban nyilvánosságra került, hogy a férfi részt vett annak a motorkerékpárnak az eltulajdonításában, amelyet a tettes, Mohamed Merah használt gyilkosságaihoz. A merénylő korábban azt állította, hogy egyedül felelős az áldozatok haláláért.

Kattintson képeinkért!
©

A 23 esztendős, algériai származású Mohamed Merah március 11. és 19. között Toulouse-ban és Montaubanban három francia katonát gyilkolt meg, továbbá megölt három gyereket és egy tanárt a toulouse-i zsidó iskola előtt. Tettét azzal indokolta, hogy a multikulturalizmus, továbbá a francia hadsereg afganisztáni szerepvállalása ellen kívánt ily módon tiltakozni. Mohamed Merah lelepleződése után 32 órán keresztül elbarikádozta magát egy toulouse-i ház első emeleti lakásában, majd a kivezényelt kommandósokkal vívott tűzharcban csütörtökön életét vesztette.

A rendőrség még szerdán a merénylő anyját és bátyját is őrizetbe vette, utóbbit élettársával együtt. Az anyát szombatra virradóra szabadon bocsátották. Az idősebb testvért Párizsban hallgatták ki. Abdelkader ennek során úgy nyilatkozott, hogy büszke az öccse által elkövetett gyilkosságokra.

Abdelkader Merah-t vasárnap reggel kihallgatta egy terrorista ügyekkel foglalkozó bíró, aki az előzetes letartóztatásáról és az esetleges vádemelésről dönt. A férfi élettársát szabadon engedték. Abdelkader személye nem ismeretlen az ügyészség számára, mióta 2007-ben dzsihadista fegyvereseket segített Irakba csempészni.

Mohamed Merah egy Afganisztánnal határos pakisztáni térségben lévő tálib táborban kapott kiképzést – közölte a pakisztáni tálib fegyveres csoport szóvivője vasárnap. Ahmed Marvat, aki magát a Tehrik-i-Talibán (TTP) pakisztáni tálib mozgalom dzsandolai frakciója szóvivőjének nevezte, a brit hírügynökségnek nyilatkozva azt állította: a toulouse-i merénylőt egy észak-vazirisztáni táborban képezték ki. Egyúttal azt is mondta, hogy a franciaországi merényletekhez viszont a táliboknak nincs közük. Állítását független forrásból eddig nem erősítették meg. A francia belső hírszerzés vezetője szerint nincs bizonyíték arra, hogy Mohamed Merah bármely radikális iszlamista hálózathoz tartozott volna.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Toulouse: megölték a merénylőt

Meghalt a hét gyilkossággal gyanúsított Mohamed Merah, akit a francia rendőrség egyik mesterlövésze lőtt fejbe csütörtökön. A francia kommandósok szerda hajnalban vették körbe a toulouse-i házat, ahol a férfi elbarikádozta magát. Tárgyalni próbáltak vele, és élve akarták kézre keríteni, de ez nem sikerült. Csütörtökön napközben többször is lövöldözést és robbantásokat lehetett hallani a ház környékén. Az akcióban öt kommandós is megsérült.

hvg.hu Világ

Megjelentek az első fotók a toulouse-i merénylőről

Mohamed Merah fotóit a France 2 televíziós csatorna tette közzé szerdán este. Az előző napokban Toulouse-ban és Montaubanban elkövetett gyilkosságok feltételezett tettese elbarikádozta magát egy épületben, amelyet a rendőrség szerdán hajnalban körülvett.

hvg.hu Világ

Húsz lövedék találta el a toulouse-i mészárost

A toulouse-i merényletekért felelős Mohamed Merah életét valószínűleg két lövés oltotta ki, de a hét ember meggyilkolásával vádolt férfi testében további mintegy 20 lövedék nyomát találták meg - közölték az AP szerint a francia hatóságok Merah boncolását követően.

MTI Világ

Képek a 32 órás toulouse-i drámáról - galéria

Az elit kommandósokkal kialakult tűzharc után meghalt a toulouse-i merénylő, kiugrott az ablakon. A rendőrök csütörtök délelőtt intéztek támadást a hét gyilkossággal gyanúsított Mohamed Merah lakása ellen, fél 12 körül pedig heves lövöldözést lehetett hallani a lakásból. Rendőrök is megsérültek a támadásban. Képek a helyszínről.

MTI Világ

A toulouse-i merénylő szerepelt az amerikai tiltólistán

A toulouse-i merényletek csütörtökön megölt feltételezett elkövetője szerepelt azon az amerikai feketelistán, amely azoknak a terroristagyanús embereknek a nevét tartalmazza, akik számára tilos a légi úton való belépés az Egyesült Államokba - közölte egy amerikai biztonsági tisztségviselő.

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

Van egy nem is olyan kis baj a Vatikán okosrózsafüzérjével

Van egy nem is olyan kis baj a Vatikán okosrózsafüzérjével

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból

Kulcsembernek kell kimaradnia a sorsdöntő meccsen a válogatottból