szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai népnek kell döntenie arról, hogy távozzon-e Bassár el-Aszad elnök - jelentette ki moszkvai tárgyalásait összegző tájékoztatóján Kofi Annan.

Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja hétfőn, Pekingbe utazása előtt megerősítette: küldetésének célja, hogy Szíriában mielőbb megkezdődjenek a reformok. Kofi Annan azt is hangsúlyozta: kész az együttműködésre mindkét féllel, s "bár a helyzet sürgős megoldást igényel, nem kell határidőket szabni a rendezésre."  

Úgy vélte, hogy egy, az ENSZ által delegált, megfigyelőkből álló küldöttség ellenőrizhetné a hatalom és az ellenzék vállalásainak végrehajtását. A küldöttség összetételét hamarosan egyeztetik. Azt várja, hogy első lépéseket a párbeszédre a damaszkuszi kormány fogja megtenni, hogy bizonyítsa jó szándékát.    

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja elmondta: nem tudja, mely országok látják el fegyverekkel a szíriai ellenzéket. Hozzátette: azok a kormányok, amelyekkel az arab térségben tárgyalt, arról tájékoztatták, hogy nem szállítottak fegyvereket a szíriai hatalommal szembenállóknak. Mindazonáltal felszólította Szaud-Arábiát és Katart, hogy támogassák szíriai küldetését: "mindenkit a békefolyamat tiszteletben tartására kérek". 

Kofi Annan elmondta: nagyon jó tárgyalásokat folytatott Moszkvában, s  hasonló támogatásra számít Pekingben is. Dmitrij Medvegyev orosz államfő vasárnap, Szöulba utazását megelőzően fogadta Kofi Annant, és úgy vélte: lehet, hogy Szíriának Kofi Annan küldetése az utolsó esélye arra, hogy elkerülje a véres polgárháborút.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt szerdán egyhangúlag - Oroszország és Kína támogatásával - fogadta el azt a nyilatkozatot, amelyben támogatásáról biztosította Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárnak a szíriai vérontás megállítását célzó küldetését. A nyilatkozat a szíriai kormányt és az ellenzéket egyaránt tűzszünetre, politikai tárgyalásokra szólította fel, egyebek között arra, hogy a humanitárius segítségnyújtás érdekében napi két órára szüntessék be a harcokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!